Že leta 1976 je Organizacija združenih narodov za svetovni dan hrane razglasila 16. oktober. Glavni namen je ozaveščanje globalne in lokalne javnosti z dejstvom, da po svetu še vedno živi veliko ljudi v pomanjkanju te osnovne dobrine.

Slovenija in ostale države članice EU tesno sodelujejo s Organizacijo ZN za hrano in kmetijstvo in mu priznavajo ključno vlogo pri boju za izkoreninjenje lakote v svetu. Odnos do zavržene hrane se sicer znatno razlikuje med mladimi v primerjavi s starejšimi. Po svetu je podhranjenih skoraj 690 milijonov ljudi. Zato se v Sloveniji tudi v izobraževalnih ustanovah trudijo vcepiti mladim ustrezen odnos do hrane.

Načrtovana poraba živil pa je pomembna tudi v gostilnah oz. restavracijah. Samo v enem letu (od 2018 do 2019) je število podhranjenih naraslo za 10 milijonov, v preteklem petletnem obdobju pa za 60 milijonov. Leta 2018 je zaradi posledic lakote umrlo 5,3 milijona otrok, mlajših od pet let, so izpostavili na ministrstvu. V Sloveniji je podhranjenih manj, veliko pa je vseeno takšnih ali drugačnih socialnih stisk, katere skušajo reševati tudi prostovoljci.

Trenutno stanje na področju lakote je tudi v nasprotju s cilji, ki so si jih države članice Organizacije združenih narodov zadale v Agendi za trajnostni razvoj do leta 2030. Zato so potrebne drugačne odločitve glede prehranjevanja ter hitro ukrepanje vseh deležnikov od države, zasebnega sektorja, nevladnih organizacij, pa do kmetov in posameznikov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj