spot_img

V svetovne oceane se je steklo več kot 25.000 ton koronskih odpadkov

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Pandemija covida-19 je povzročila precej več dodatnih plastičnih odpadkov po svetu, so ugotovili kitajski raziskovalci, ki so rezultate raziskave objavili v strokovni reviji PNAS. Po njihovih ocenah naj bi v 193 državah sveta zaradi pandemije do konca avgusta nastalo 8,4 milijona ton plastičnih odpadkov.

Po podatkih Programa ZN za okolje (UNEP) človeštvo na leto ustvari okoli 300 milijonov ton plastičnih odpadkov, je ta teden poročala nemška tiskovna agencija dpa. Ekipa raziskovalcev pa predvideva, da je večina koronskih odpadkov – 87,4 odstotka – nastala v bolnišnicah, predvsem v azijskih državah.

V oceanih pristalo veliko koronskih odpadkov

Maske in druga zaščitna oprema za zasebno uporabo so pridelale 7,6 odstotka odpadkov, medtem ko je embalaža zaradi povečanega števila spletnih naročil prispevala 4,7 odstotka dodatnih odpadkov, kažejo podatki raziskave.

»Plastični odpadki škodujejo morskemu življenju in so postali velika svetovna okoljska skrb. Pandemija covida-19 je privedla do povečanega povpraševanja po plastiki za enkratno uporabo, kar še povečujejo svetovno težavo plastičnih odpadkov,« so zapisali raziskovalci.

V svetovne oceane se je steklo več kot 25.000 ton koronskih odpadkov, kar predstavlja dolgotrajno težavo za morsko okolje. V roku treh do štirih let bo namreč velik del teh odpadkov naplavilo na obalo ali pa bodo potonili na dno morja. Zato so raziskovalci pozvali k ustreznejšemu upravljanju z zdravstvenimi odpadki, posebno v razvitih državah.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Evropski milijoni za blaženje podnebnih sprememb

Vlada je v načrt razvojnih programov 2022–2025 uvrstila 12 novih projektov iz programa za blaženje posledic podnebnih sprememb in...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img