spot_img

V svetovne oceane se je steklo več kot 25.000 ton koronskih odpadkov

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Pandemija covida-19 je povzročila precej več dodatnih plastičnih odpadkov po svetu, so ugotovili kitajski raziskovalci, ki so rezultate raziskave objavili v strokovni reviji PNAS. Po njihovih ocenah naj bi v 193 državah sveta zaradi pandemije do konca avgusta nastalo 8,4 milijona ton plastičnih odpadkov.

Po podatkih Programa ZN za okolje (UNEP) človeštvo na leto ustvari okoli 300 milijonov ton plastičnih odpadkov, je ta teden poročala nemška tiskovna agencija dpa. Ekipa raziskovalcev pa predvideva, da je večina koronskih odpadkov – 87,4 odstotka – nastala v bolnišnicah, predvsem v azijskih državah.

V oceanih pristalo veliko koronskih odpadkov

Maske in druga zaščitna oprema za zasebno uporabo so pridelale 7,6 odstotka odpadkov, medtem ko je embalaža zaradi povečanega števila spletnih naročil prispevala 4,7 odstotka dodatnih odpadkov, kažejo podatki raziskave.

»Plastični odpadki škodujejo morskemu življenju in so postali velika svetovna okoljska skrb. Pandemija covida-19 je privedla do povečanega povpraševanja po plastiki za enkratno uporabo, kar še povečujejo svetovno težavo plastičnih odpadkov,« so zapisali raziskovalci.

V svetovne oceane se je steklo več kot 25.000 ton koronskih odpadkov, kar predstavlja dolgotrajno težavo za morsko okolje. V roku treh do štirih let bo namreč velik del teh odpadkov naplavilo na obalo ali pa bodo potonili na dno morja. Zato so raziskovalci pozvali k ustreznejšemu upravljanju z zdravstvenimi odpadki, posebno v razvitih državah.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

Še pomnite? 12 mariborskih izdelkov, ki smo jih poznali vsi!

Zgodba o mariborski industriji se je začela pisati v času druge industrijske revolucije, ko so industrijski obrati skoraj v...

VAŠ GLAS

Pogoj PCT se mi zdi...

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img