spot_img

V Središču ob Dravi četrtina hiš praznih

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Slovenska populacija se stara. Problem mnogih občin so tako prazne, propadajoče stavbe, ki kazijo občinska središča. V občini Središče ob Dravi je prazna skoraj vsaka četrta hiša, kar pa je tudi posledica zaskrbljujočega dejstva, da je prebivalcev vsako leto manj.

Podatki statističnega urada kažejo, da je bilo leta 2011 praznih 161 bivalnih enot, leta 2018 pa že 176, kar kaže na konstanten trend izseljevanja iz občine.

Po zadnjih podatkih je v drugi polovici lanskega leta občina štela le še okoli 1950 prebivalcev. V zadnjih štirih letih je število prebivalcev upadlo za skoraj 100 in se v vseh treh občinah – Ormož, Sveti Tomaž in Središče ob Dravi še naprej zmanjšuje.

Po zakonu O skladnem regionalnem razvoju bi občine, ki so ob meji in so manj razvite morale imeti prednost pri razdeljevanju evropskih sredstev, a temu v praksi ni tako.

Potencial vidijo v turizmu in razvoju kmetovanja, a implementiranje novosti traja precej časa.A z demografskimi problemi se ne ukvarjajo samo v Središču ob Dravi, ampak je to problem na ravni države. Za Slovenijo je značilno, da ima od sredine leta 2003 več starega kot mladega prebivalstva. Delež prebivalcev, starih 65 ali več let, je sredi leta 2014 znašal 17,7 %; delež prebivalcev, mlajših od 15 let, pa le 14,7 %.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

00:04:03

Čistilna naprava v občinski lasti

V občini Radenci so v prvem polletju realizirali nekaj več kot desetino zastavljenega proračuna za letošnje leto. Skoraj polovico...

VAŠ GLAS

Se boste cepili s tretjim odmerkom cepiva proti Covid-19?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img