V Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) ob postopnem sproščanju ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa pričakujejo čim prejšnjo “normalizacijo študentskega življenja”. Ob skorajšnjem prehodu v rdečo fazo med drugim predlagajo postopen začetek izvajanja študentskih procesov in odprtje študentskih domov za njihove udeležence.

Kako bo potekalo sproščanje ukrepov?

Visokošolski deležniki so v petek prejeli dopis ministrstva za izobraževanje, znanost in šport o nadaljnjih usmeritvah sproščanja ukrepov ob pojemanju epidemije covida-19. Kot so zapisali v ŠOS, se visoko šolstvo v skladu z vladnim načrtom začenja sproščati v rdeči fazi z odpiranjem knjižnic in izvajanjem laboratorijskih vaj. Izvajanje izpitov in študija v manjših skupinah se začne izvajati v oranžni fazi, preostale aktivnosti, skupaj z vračanjem v študentske domove, pa v rumeni fazi.

Obenem jim je ministrstvo sporočilo, da bodo nadaljnje protokole za vračanje v visokošolske zavode predhodno pregledali in uskladili v svetovalni skupini, skupaj s predstavniki študentov, sindikatov, rektorske konference, nacionalno agencijo za kakovost v visokem šolstvu ter vodstvi študentskih domov in študentov, ki bivajo v študentskih domovih.

Načrt sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije covid-19.

Vzpodbudne analize Instituta Jožef Stefan

Po zadnjih analizah Instituta Jožef Stefan je prehod v rdečo fazo pričakovati predvidoma do 25. januarja, prehod v oranžno fazo pa v sredini februarja. Okvirnega datuma prehoda v rumeno fazo trenutno še ni mogoče napovedati, saj je nadaljnje gibanje številk okuženih in hospitaliziranih oseb odvisno od prihajajočih ukrepov in širjenja virusa v prihodnje.

Sodeč po vladnem načrtu bi študij na visokošolskih zavodih še dolgo potekal na daljavo, le manjši obseg študijskih aktivnosti v obliki laboratorijskih vaj bi se z začetkom poletnega semestra izvajal v živo. Študentski domovi po predlaganem načrtu še nekaj časa ne bi omogočali bivanja študentom, tudi če se bodo študijske aktivnosti zanje izvajale.

Kaj predlaga ŠOS?

V ŠOS pa predlagajo začetek izvajanja študijskih aktivnosti v živo pri vseh tistih oblikah študija, pri katerih sodeluje največ 10 študentov, naj bodo to laboratorijske vaje, predavanja ali seminarji. Prav tako predlagajo, da se terenske vaje, glede na to, da se te praviloma izvajajo na prostem, v poletnem semestru izvajajo nemoteno.

Obenem ocenjujejo, da je ne glede na obseg izvajanja študijskih aktivnosti nujno, da se bivanje v študentskih domovih omogoči že s prehodom v rdečo fazo. Takoj ko se vsaj študijskega procesa začne izvajati v živo, mora biti študentom po njihovih navedbah omogočeno bivanje v študentskem domu. Obenem pa naj se udeležba v študijskem procesu doda med izjeme za prehod občin in regij. 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj