Kljub temu, da zakonodaja že vrsto let zahteva ločevanje gospodinjskih odpadkov, se najdejo posamezniki, ki tega še vedno ne počnejo. Mariborska Snaga je zato z namenom ozaveščanja o pomenu ločevanja odpadkov danes izvedla nadzor nad vsebino rumenih zabojnikov na ekoloških otokih v večstanovanjskih soseskah na Pobrežju.

Za akcijo svetovalnega nadzora so se v Snagi odločili, ker pri rednem odvozu odpadkov iz ekoloških otokov še vedno opažajo, da se v zabojnikih najdejo odpadki, ki tja ne sodijo.
V preteklih dneh je Snaga podobne nadzore sicer opravljala tudi nad ločevanjem odpadne embalaže v gospodinjstvih, živečih v individualnih objektih. Odkritih je bilo tudi nekaj manjših kršitev in se z odjemalci o njih pogovorili in jim svetovali o pravilnem ločevanju odpadkov.

Obvestila o rezultatih današnjega nadzora so dobili tudi prebivalci večstanovanjskih stavb, pri katerih so je bil nadzor opravljen. Čeprav je bila v današnji nadzor vključena tudi Medobčinska inšpekcija, glob za nepravilno ločevanje odpadkov danes niso izdajali. Računajo namreč, da bodo z akcijo vsaj nekoliko spremenili odnos uporabnikov.

Snaga bo nadzor na tem območju v roku nekaj tednov ponovila in na tak način ugotovila, kako uspešna je bila današnja akcija. Jasno pa je, da se bodo nekateri na obvestila in prošnje po pravilnem ločevanju odpadkov požvižgali. V teh primerih so predvidene tudi globe.

V Snagi zato še enkrat sporočajo, da si Mariborčani zaslužimo lepo in čisto mesto, da bo pa temu res tako, pa lahko z odgovornim odnosom do odpadkov pripomore vsak med nami.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here