spot_img

V Slovenski Bistrici želijo zeleno mobilnost

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Od 20. septembra bo potekal Evropski teden trajnostnega razvoja 2021. Gre za vseevropsko pobudo, ki tudi letos spodbuja različne ustanove, da organizirajo dejavnosti, projekte in dogodke, ki podpirajo trajnostni razvoj in cilje trajnostnega razvoja iz Agende 2030, ter skrbi za njihovo prepoznavnost. A v uresničevanje ciljev je močno posegla pandemija covida-19, saj se posledice, ki jih je povzročila in jih še povzroča, čutijo na vseh treh področjih trajnostnega razvoja ekonomskem, socialnem in okoljskem.

Posledice omejitvenih ukrepov držav so imele učinek tudi na okolje. Pandemija je med drugim vplivala na rabo energije, predvsem v prometu, in posledično na emisije toplogrednih plinov. Kakovost zraka v mestih se je v času omejitvenih ukrepov zaradi zmanjšanja prometa izboljšala. Zaradi številnih ukrepov pa se je povečala raba koles in posledično financiranje kolesarskih poti.

Na podlagi povabila Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo je 12 razvojnih regij predlagalo ključne regijske in med-regijske projekte ter predloge sektorskih projektov. V okviru Dogovora za razvoj regij (DRR) je bilo do 13. 9. 2021 izdanih 67 odločitev o podpori za operacije gradnje regionalnih kolesarskih povezav za zagotavljanje trajnostne mobilnosti. Skupna vrednost investicij znaša 235,86 milijonov evrov in bodo v višini 92,29 milijonov evrov sofinancirane s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR). Skupna dolžina vzpostavljenih kolesarskih povezav bo preko 613 km, od tega bo novogradenj preko 355 km.

V Slovenski Bistrici se pospešeno lotevajo izgradnje kolesarskih stez. Med drugim nameravajo tudi začeti izgradnjo kolesarske poti ob lokalni cesti Pečke – Slovenska Bistrica, in sicer na območju od mostu čez avtocesto A1 Ljubljana – Maribor do železniške postaje Slovenska Bistrica.

Dokument identifikacije investicijskega projekta so bistriški občinski svetniki sprejeli že lani. 4300 metrov dolga kolesarska steza, široka naj bi bila 3 metre, bo od cestišča ločena z zelenico. Predvidena je tudi izgradnja počivališča za kolesarje in ureditev javne razsvetljave. Načrtujejo pa tudi kolesarsko stezo ob prihajajoči zahodni obvoznici.

Učinki izgradnje kolesarske poti so dolgotrajni in bodo prispevali k razvoju trajnostne mobilnosti in s tem k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov, izboljšanju kakovosti zraka, boljši povezanosti mestnega območja občine z njenim zaledjem, boljši prometni varnosti in kakovosti življenjskega prostora.

S projekti trajnostne mobilnosti se torej želi spodbujati ljudi k uporabi bolj zelenih, zdravih načinov prevoza, urbana središča, ki smo jih v zadnjih desetletjih naselili s pločevino, pa vrniti ljudem. Morda je svoje pristavila tudi epidemija covida 19, ko so se ljudje začeli zavedati o pomenu zdravja, zdravega življenjskega sloga in svežega zraka.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

Najmlajši hospitaliziran covidni bolnik je star 31-let

petek so v Sloveniji ob 7507 PCR-testih potrdili 2270 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno...

VAŠ GLAS

Se boste cepili s tretjim odmerkom cepiva proti Covid-19?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img