V Slovenski Bistrici proti vetrni elektrarni

Občinski svet občine Slovenska Bistrica je na dopisni seji potrdil Akt o razpisu ljudske iniciative za razveljavitev Soglasja za izgradnjo male vetrne elektrarne v Kalšah, v Krajevni skupnosti Šmartno na Pohorju. Kot poroča spletni portal Moje Podravje želijo krajani razveljaviti sklep o soglasju za izgradnjo male vetrne elektrarne v njihovem naselju.

Krajani Kalš so v okviru ljudske iniciative zahtevali razveljavitev sprejetega Soglasja za izgradnjo male vetrne elektrarne v Kalšah na parc. št. 451/20 k.o. 739 – Kalše, ki ga je svet Krajevne skupnosti Šmartno na Pohorju sprejel na svoji 4. redni seji dne 17. junija 2020.

Roki za opravila, potrebna za izvedbo ljudske iniciative začnejo teči 25. januarja. Glasovanje bo v nedeljo, 7. marca, na območju celotne Krajevne skupnosti Šmartno na Pohorju.

Na podlagi te zahteve in pridobljenega mnenja Inštituta za lokalno samoupravo, javne službe in javno-zasebno partnerstvo Maribor je župan dr. Ivan Žagar nato sprejel Akt o določitvi obrazca podpore volivca in roka za zbiranje podpisov, v katerem je bilo določeno, da je rok za zbiranje podpisov podpore od 23. 11. 2020 do 24. 12. 2020.

Izpolnjeni pogoji za dovoljenje

Dne 4. junija 2020 je na Občino Slovenska Bistrica bila posredovana zahteva za razpis ljudske iniciative z 61 podpisi volivcev z območju Krajevne skupnosti Šmartno na Pohorju.

Po podatkih Ministrstva za notranje zadeve je bilo volilnih upravičencev na zadnji dan zbiranja podpore na območju Krajevne skupnosti Šmartno na Pohorju 832, kar pomeni, da z 61 podpisi volivcev s tega območja izpolnjen pogoj petih odstotkov volivcev.

Po Zakonu o lokalni samoupravi in Zakonu o referendumu in ljudski iniciativi mora Občinski svet Občine Slovenska Bistrica v 15 dneh po vložitvi zahteve za razpis ljudske iniciative razpisati ljudsko iniciativo. To so tudi naredili.

Stroški izvedbe ljudske iniciative na območju Krajevne skupnosti Šmartno na Pohorju se ocenjujejo približno na 8000 evrov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj