V Slovenijo prispelo 38 lahkih oklepnikov vrednih 26,7 milijona evrov

0
42

Sredi maja so v Slovenijo prispela nova lahka kolesna oklepna vozila LKOV 4×4 (JLTV – Joint Light Tactical Vehicle). Dogovor za nakup omenjenih vozil je bil sklenjen 12. 11. 2018 in zajema 38 lahkih kolesno oklepnih vozil LKOV 4×4 z integrirano oborožitveno postajo M153 Kongsberg.

Zakaj se je vlada odločlila za nakup oklepnih vozil?

Odločitev za nakup LKOV 4×4 po postopku vlada–vladi je omogočila hitrejši in predvsem preglednejši nakup opreme brez posrednikov in brez korupcijskih tveganj. Vozilo JLTV proizvajalca Oshkosh Defense iz ZDA sodi mednajsodobnejša v svoji kategoriji in zagotavlja maksimalno zaščito uporabnikov ob ustrezni mobilnosti in nosilnosti vozila.

Namestnik načelnika GŠSV brigadir Roman Urbanč je povedal, da vozila predstavljajo del opreme, ki je potrebna za izgradnjo ciljev zmogljivosti, h katerim se je zavezala Republika Slovenija in tudi opreme za obrambo države ter dodal: »Po uvedbi v operativno uporabo, bodo pripadnicam in pripadnikom Slovenske vojske zagotavljala večjo zaščito in boljšo mobilnost. Po vgradnji namenskih oborožitvenih sistemov pa tudi možnost delovanja v pogojih zmanjšane vidljivosti in večjo ognjeno moč.«

Sledi še dolgo pričakovana modernizacije opreme Slovenske vojske

Dolgo obljubljena in še dlje pričakovana modernizacija opreme in oborožitve Slovenske vojske je končno stekla, je dejal minister za obrambo Matej Tonin, ki je spomnil, da smo prve korake k modernizaciji naredili z nabavo prepotrebne osebne opreme za pripadnike Slovenske vojske in terenskih vozil in dodal: »Lahka kolesna oklepna vozila LKOV 4×4, so naša najnovejša pridobitev. Z njimi bomo zamenjali iztrošene hummerje, ki ne ustrezajo najnovejšim standardom balistične in protiminske zaščite. LKOV 4×4 bodo zagotavljali taktično, operativno in strateško premičnost Slovenske vojske, zmožnost vzdržljivosti in preživetja enot Slovenske vojske ter izpolnitev Natovih ciljev zmogljivosti. Letos bomo naročili še 37 takih vozil.«

Skladno z Zakonom o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski bodo letos za investicije namenili 100 milijonov evrov. Skupni stroški nakupa 38 vozil LKOV 4×4 z integrirano oborožitveno postajo, tehnično podporo in administrativnimi stroški bodo znašali 26,7 milijonov evrov brez DDV.

Predstavitve vozil LKOV 4×4 so se udeležili tudi veleposlanica kraljevine Norveške Trine Skymoen, odpravnica poslov ZDA Susan Falatko ter predstavniki podjetij Oshkosh Defense in Kongsberg.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here