spot_img

V Sloveniji imamo 13.075 učencev in 5331 dijakov s posebnimi potrebami

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

 

V odločbi enega od učencev 6. razreda je zapisano, da mora sedeti na mestu, ki mu omogoča čim boljšo zbranost. Preverjanje in ocenjevanje njegovega znanja mora potekati v prvih šolskih urah, omogočiti pa mu je treba tudi podaljšan čas pisnega preverjanja.

A to je le en od primerov šolajoče se mladine z odločbo. Slednje so vsebinsko različne, vsebujejo pa navodila učiteljem, ki si povezana s tem kako mora ravnati s konkretnim otrokom. Po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je imelo v šolskem letu 2015/2016 odločbo 5,91 odstotka učencev, v letošnjem pa že 6,97 odstotka, kar znese 13.075 učencev. Podobne številke so pri dijakih. Delež dijakov z odločbo o usmerjanju se je s 3,36-odstotnega v šolskem letu 2010/2011 dvignil na 7,27 odstotka v letošnjem šolskem letu, torej se je več kot podvojil, odločbo o usmeritvi ima 5331 dijakov.

Strokovnjaki prepričani, da ni več zlorab

Natalija Vovk Ornik iz Zavoda z šolstvo je prepričana, da so razlogi za več odločb s posebnimi potrebami napredek medicine, številčno močnejše generacije osnovnošolcev, pa tudi hitrejši ukrepi zdravstvenega osebja. Po njenem ni več zlorab, saj naj bi starši odločbo razumeli kot ‘rešitev’ za vse težave, ki se pojavljajo pri otroku v šoli.

V Mariboru trikrat več odločb kot v Kranju

V Zvezi aktivov svetov staršev Slovenije opozarjajo, da za povečevanje odločb o usmeritvi niso krivi starši. Opozarjajo tudi, da o vlogah odločata strokovna komisija in zavod za šolstvo in da starši na potrditev ali zavrnitev odločb ne morejo vplivati.

Problem so tudi razlike pri izdajanju odločb med posameznimi območnimi enotami. “Težko razumemo, zakaj je npr. odstotek izdanih odločb o dodelitvi učne pomoči v območni enoti Zavoda za šolstvo Maribor več kot trikrat višji kot v območni enoti Kranj,” navajajo.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

V Mariboru zvečer spominska slovesnost na pekrske dogodke

Ob Izobraževalnem centru Pekre bo danes zvečer potekala spominska slovesnost Mestne občine Maribor ob 31. obletnici pekrskih dogodkov. Slavnostna...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img