spot_img

V skladiščih ostaja skoraj milijon odmerkov cepiva proti covidu 19

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Do danes se je s tretjim odmerkom cepiva v Sloveniji cepilo 726 oseb, so za STA pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Kot dodajajo, bi morali cepilni centri sicer upoštevati priporočila strokovne skupine za cepljenje pri NIJZ. Po njih je cepljenje s tretjim odmerkom mogoče šele po šestih mesecih od polnega in ne prej.

Po njihovih navedbah je cepljenje s tretjim odmerkom omogočeno v skladu s priporočili. Zadnja je sprejela strokovna skupina za cepljenje pri NIJZ pod vodstvom infektologinje Bojane Beović na sestanku 31. avgusta. V njih je med drugim zapisano, da je “priporočen presledek med osnovnim cepljenjem in tretjim oz. poživitvenim odmerkom vsaj šest mesecev”.

“Če bo posvetovalna skupina za cepljenje proti covidu-19 na podlagi novih dokazanih izsledkov v prihodnje sprejela drugačna priporočila, bomo o tem javnost tudi seznanili,” pojasnjujejo na NIJZ.

Izjema so osebe s presajenimi organi in težje imunsko oslabljene osebe, ki so uvrščeni na seznam posebej ranljivih kroničnih bolnikov. Tem osebam se po navedbah NIJZ tretji odmerek cepiva priporoča kot dodatni odmerek osnovne sheme, ker je pri njih odziv na osnovno cepljenje slabši. “Minimalen presledek med osnovnim cepljenjem in tretjim odmerkom naj bo v teh primerih štiri tedne,” sporočajo z NIJZ.

Izjava, da tretji odmerek ni registriran za uporabo

Ob prejemu tretjega oz. poživitvenega odmerka cepiva proti covidu-19 mora oseba sicer podpisati izjavo, “da je seznanjena, da tretji odmerek mRNK cepiva proti covidu-19 zaenkrat ni registriran za uporabo”, je razvidno iz dopisa Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, v katerem so svoje zaposlene obvestili, da bo cepljenje s tretjim odmerkom cepiva potekalo po razporedu, kot je potekalo osnovno cepljenje.

Skladiščenih skoraj milijon odmerkov cepiva

Po zadnjih podatkih NIJZ iz 3. septembra je v skladiščih sicer še 556.440 odmerkov cepiva Pfizer. Od tega 221.820 odmerkom rok poteče 31. oktobra, 277.290 odmerkom 30. novembra, 57.330 pa 31. decembra letos. Neporabljenih je tudi 2900 odmerkov cepiva Janssen, ki jim rok poteče 31. maja 2023.

Skupaj je bilo 3. septembra skladiščenih 934.240 odmerkov cepiva proti covidu-19, pojasnjujejo na NIJZ. Po podatkih spletne strani cepimose.si pa je na današnji dan neporabljenih 1.202.136 odmerkov cepiva

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Evropski milijoni za blaženje podnebnih sprememb

Vlada je v načrt razvojnih programov 2022–2025 uvrstila 12 novih projektov iz programa za blaženje posledic podnebnih sprememb in...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img