Republika Slovenija letos praznuje svojo 30. letnico obstoja. V znak podpore temu zgodovinskemu mejniku so v občini Šentilj oziroma v prostorih knjižnice pripravili razstavo o ključnih dogodkih, ki so pripeljali do samostojnosti naše države. Desetdnevna vojna za Slovenijo je namreč po do sedaj znanih podatkih, zahtevala skupno 76 žrtev: 19 na slovenski strani, 45 na strani Jugoslovanske ljudske armade, 12 pa je bilo tujih državljanov.

V šentiljski enoti Mariborske knjižnice so odprli razstavo ob 30. obletnici samostojne države Slovenije. Slednja prikazuje predvsem poteke političnih dogodkov v osemdesetih letih in naprej do leta 1991 oz. časa 10 dnevne vojne za Slovenijo.

Vojna za Slovenijo je imela več prelomnih trenutkov, da je Slovenija danes samostojna oz. avtonomna država. Eno ključnih vlog pa je v letu 1991 predstavljalo območje takratnega največjega mejnega prehoda v Jugoslaviji v Šentilju.

Pomena 30. obletnice Republike Slovenije pa se nekateri Slovenci, predvsem mlajša generacija premalo zavedajo. Veliko manj je namreč čutiti tiste narodne zavesti oz. patriotizma do države v kateri živijo. Takšne razstave, kot v prostorih občine Šentilj pa so ključne za opomin na ene pomembnejših dogodkov v zgodovini države.

Napiši komnetar

Please enter your comment!
Please enter your name here