spot_img

V Selcah gradijo sodoben namakalni sistem

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V občini Lenart so se odločili za izgradnjo namakalnega sistema v naselju Selce. Projekt je vreden 400,000 evrov, sredstva pa bo v celoti zagotovilo Ministrstvo za kmetijstvo. Z izgradnjo namakalnega sistema pa se bodo odpirale tudi razvojne možnosti posameznih kmetij, da postanejo konkurenčnejše, ekonomsko učinkovitejše ter uspešnejše.

V Selcah gradijo sodoben namakalni sistem from Net TV on Vimeo.

Občina Lenart bo izgradila namakalni sistem Selce za namakanje  kmetijskih površin  na 8 kmetijskih gospodarstvih. Naložba zajema obnovo oz. čiščenje obstoječega – v letu 2002 zgrajenega zajetja vode, ki je povsem zaraščeno in zamuljeno, zaradi česar je veliko sadjarjev svojo dejavnost tudi opustilo

V letu 2017 je bila narejena 48 m globoka vrtina, ki bo zagotavljala dodatni vir vode za namakanje kmetijskih površin. Naložba  predvideva ureditev črpališča ter izgradnjo namakalnega sistema (primarni, sekundarni vodi).   Izgradnja namakalnega Selce pa bo omogočila vzpostavitev boljših pridelovalnih razmer za kmetijstvo na tem področju.

V letu 2018 je bila že pridobljena projekta  dokumentacija, za gradnjo namakalnega sistema, ki je nujno potreben, še posebej zaradi dejstva, da Selce veljajo za eno bolj rodovitnih površin v občini Lenart.

Namen namakalnega sistema je namakanje kmetijskih površin  (intenzivni sadovnjaki, njive, travniki) na območju velikosti 81,96 ha. Z izgradnjo se bo povečala pridelava hrane in izboljšala lokalna samooskrba, dodatne pa se bodo odpirale razvojne možnosti posameznih kmetij na področju NS, da postanejo konkurenčnejše, ekonomsko učinkovitejše ter uspešnejše.

Zaradi podnebnih sprememb, ki smo jim priča v zadnjih letih, imamo vedno bolj sušna in vetrovna poletja in posledično tudi manj padavin, kar pa močno vpliva na kmetijsko proizvodnjo. Prav zaradi tega so se tudi v občini Lenart odločili  za gradnjo javnega namakalnega sistema, ki bo pozitivno vplival tako na delovanje sadjarjev, kot tudi kakovost njihovih pridelkov.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Zadnje novice

Šoferji na ptujskem, pozor! Redarji bodo lovili prehitre.

Medobčinsko redarstvo bo med 24. januarjem in 3. februarjem 2022 izvajalo nadzor hitrosti na območju občin iz svoje krajevne...

VAŠ GLAS

Boste zaradi podražitev prisiljeni v dodatno varčevanje?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img