spot_img

V Rušah so se spomnili padlih junakov

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V Domu kulture Ruše so se na prireditvi ob krajevnem prazniku Ruš že tradicionalno spomnili na borce Pohorskega bataljona, ki so 8. januarja 1943 padli v spopadu s precej številčnejšo nemško vojsko.

Brez junakov, kot so bili pripadniki padlega bataljona, vsega tega danes morda ne bi imeli. In tudi brez Rušanov, ki so vedno sloveli kot veliki domoljubi in so za obrambo svojih domov znali stopiti skupaj.

Duh Pohorskega bataljona je Rušah morda živ še bolj kot drugod. Rušani so tistega tragičnega januarskega dne izgubili osem sokrajanov, kar je prebivalce Ruš močno pretreslo. Tudi zato zgodbo o pohorskih junakih ponosno prenašajo na nove rodove. To zelo dobro počnejo tudi na Osnovni šoli Janka Glazerja Ruše, ki ji je Zveza združenj Borcev za vrednote NOB Slovenije podelila srebrno plaketo. Pogum, odločnost in povezanost so vrednote o katerih zgodba Pohorskega bataljona uči še danes. Dobro je, da ji mladi radi prisluhnejo.

V 77. letih po padcu bataljona je bilo dovolj časa, da so se okoli pohorske legende spletle številne zgodbe, ki želijo krvavo žrtev borcev postavljati v različne kontekste. V Rušah na srečo ostajajo neomajni. V kraju, ki je v moriji druge svetovne vojne plačal krvav davek, bi svojim junakom v prihodnje lahko izkazali še večjo čast.

Na slovesnosti ob krajevnem prazniku so sicer nastopile pevke vokalne skupine Florentine, slavnostni govornik je bil ruški podžupan Jernej Ajd, nastopili so otroci iz vrtca Ruše in Osnovne šole Janka Glazerja, kantavtor Peter Andrej, z recitacijami pa sta dogodek popestrila še Luka Šulc in Gašper Klančnik.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Pošta Slovenije dviguje cene

Pošta Slovenije je s 1. avgustom spremenila cene poštnih storitev. Cena pošiljanja standardnega pisma v notranjem poštnem prometu je...

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img