spot_img

V Regionalnem utripu ta mesec čevljar, morska deklica in zbiratelj. Kdo vas je najbolj navdušil?

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Gledalci naše televizije in bralci portala net-tv.si ste v rubriki Regionalni utrip kot najljubšo zgodbo izbrali zgodbo mariborskega kovača Mihe Krištofa, ki v svoji delavnici ustvarja čudovite izdelke iz kovanega železa. Tudi v novembru smo vam predstavili tri izjemne posameznike, ki naši regiji dajejo drugačen utrip. Obiskali smo enega redkih še aktivnih čevljarjev, našli čisto pravo morsko deklico ter obiskali zanimivo hišo zgodb. Tudi tokrat vas vabimo, da na naši spletni strani oddate svoj glas za najljubšo novembrsko zgodbo, za lažjo odločitev pa še enkrat spoznajmo vse tri.

Nekateri se še vedno spominjamo nekih drugih časov, ko instantno potrošništvo še ni zarezalo v prav vsako poro naše družbe. To je bil čas, ko smo svoje reči spoštovali, jim dajali vrednost in pomen. Luknja v čevlju tako ni pomenila, da bo ta romal v koš, pač pa smo pomoč našli pri čevljarju. Nekateri to počnejo še danes in na srečo v manjših delavnicah še vedno lahko naletimo na čisto pravega čevljarja. A tako, kot se je v zadnjih letih spreminjala obutev, tako so se spreminjale tudi čevljarske tehnike.

Čevljarje danes najdemo le še redkokje in zdi se, da bo tovrstnih obrtniških delavnic v prihodnje še manj. Čas namreč neusmiljeno teče, mladih, ki bi jih zanimal čevljarski poklic pa ni.

Čevljarji tako vse bolj postajo le še spomin. Najlepši spomini nas najpogosteje vežejo na naše otroštvo, ko je bilo vse veliko lažje in ko smo še verjeli v pravljice. Redki so tisti, ki lahko in si upajo svojo pravljico živeti tudi v svetu odraslih. Ena teh je morska deklica Arabella, ki je z morjem neločljivo povezana že od otroštva. Njeno sporočilo je jasno. Sanje se lahko uresničijo.

Z veliko ljubezni svoje poslanstvo neguje tudi Leopold Methans. Ljubezen do zbirateljstva, umetnosti in ohranjanja kulturne dediščine ga zaznamuje že od otroštva. Vse, kar mu pomeni največ, je združil v prenovljeni kmečki hiši. Skozi leta se je v Methansovi hiši nabrala velika zbirka kulturne dediščine. Vse zbrane predmete izvrstno dopolnjujejo tudi zgodbe, ki jih Leopold z zanosom pripoveduje.

Ohranjene fotografije in zgodbe pripovedujejo o ljudeh, ki so našim krajem dajali utrip v preteklosti. Ob tem pa nikakor ne smemo pozabiti, da so tudi danes med nami posamezniki, ki skrivajo svoje zanimive zgodbe. Še več vam jih bomo predstavili tudi v prihodnjih tednih.

Glasujte za svojo najljubšo zgodbo!

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:03:53

V Pekrah zadovoljni z obnovo Bezjakove ulice, a si želijo nadaljevanja ureditve cest

Krajevno skupnost Pekre je v obisku vseh lokalnih entitet mariborske občine lani obiskal župan Saša Arsenovič s svojo ekipo....

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img