spot_img

V Regionalnem utripu ta mesec čevljar, morska deklica in zbiratelj. Kdo vas je najbolj navdušil?

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Gledalci naše televizije in bralci portala net-tv.si ste v rubriki Regionalni utrip kot najljubšo zgodbo izbrali zgodbo mariborskega kovača Mihe Krištofa, ki v svoji delavnici ustvarja čudovite izdelke iz kovanega železa. Tudi v novembru smo vam predstavili tri izjemne posameznike, ki naši regiji dajejo drugačen utrip. Obiskali smo enega redkih še aktivnih čevljarjev, našli čisto pravo morsko deklico ter obiskali zanimivo hišo zgodb. Tudi tokrat vas vabimo, da na naši spletni strani oddate svoj glas za najljubšo novembrsko zgodbo, za lažjo odločitev pa še enkrat spoznajmo vse tri.

Nekateri se še vedno spominjamo nekih drugih časov, ko instantno potrošništvo še ni zarezalo v prav vsako poro naše družbe. To je bil čas, ko smo svoje reči spoštovali, jim dajali vrednost in pomen. Luknja v čevlju tako ni pomenila, da bo ta romal v koš, pač pa smo pomoč našli pri čevljarju. Nekateri to počnejo še danes in na srečo v manjših delavnicah še vedno lahko naletimo na čisto pravega čevljarja. A tako, kot se je v zadnjih letih spreminjala obutev, tako so se spreminjale tudi čevljarske tehnike.

Čevljarje danes najdemo le še redkokje in zdi se, da bo tovrstnih obrtniških delavnic v prihodnje še manj. Čas namreč neusmiljeno teče, mladih, ki bi jih zanimal čevljarski poklic pa ni.

Čevljarji tako vse bolj postajo le še spomin. Najlepši spomini nas najpogosteje vežejo na naše otroštvo, ko je bilo vse veliko lažje in ko smo še verjeli v pravljice. Redki so tisti, ki lahko in si upajo svojo pravljico živeti tudi v svetu odraslih. Ena teh je morska deklica Arabella, ki je z morjem neločljivo povezana že od otroštva. Njeno sporočilo je jasno. Sanje se lahko uresničijo.

Z veliko ljubezni svoje poslanstvo neguje tudi Leopold Methans. Ljubezen do zbirateljstva, umetnosti in ohranjanja kulturne dediščine ga zaznamuje že od otroštva. Vse, kar mu pomeni največ, je združil v prenovljeni kmečki hiši. Skozi leta se je v Methansovi hiši nabrala velika zbirka kulturne dediščine. Vse zbrane predmete izvrstno dopolnjujejo tudi zgodbe, ki jih Leopold z zanosom pripoveduje.

Ohranjene fotografije in zgodbe pripovedujejo o ljudeh, ki so našim krajem dajali utrip v preteklosti. Ob tem pa nikakor ne smemo pozabiti, da so tudi danes med nami posamezniki, ki skrivajo svoje zanimive zgodbe. Še več vam jih bomo predstavili tudi v prihodnjih tednih.

Glasujte za svojo najljubšo zgodbo!

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Zadnje novice

Po hitri cesti v napačno smer, povzročil nesrečo in pobegnil

Včeraj, okoli 14. ure je 25-letni voznik osebnega avtomobila vozil po hitri cesti H2 v napačni smeri oz. po...

VAŠ GLAS

Boste zaradi podražitev prisiljeni v dodatno varčevanje?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img