V ponedeljek se začenja samotestiranje dijakov

0
63

Dijaki zaključnih letnikov so danes končali svoje zadnje šolsko leto v srednješolskih klopeh, čaka jih le še matura. Pouk se nadaljuje za mlajše dijake, za katere se z naslednjim tednom začenja tudi prostovoljno testiranje na koronavirus. Testiranje bodo zainteresirani dijaki opravili doma, vsakemu dijaku pa na mesec pripada pet kompletov za testiranje.

Po tem, ko je Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke 14. maja Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje odobrila uporabo testov za samotestiranje, se to začenja z začetkom prihodnjega tedna. S samotestiranjem že v tem šolskem letu naj bi se po mnenju epidemiološke stroke pripravili na morebitno poslabšanje razmer v jeseni. Protokol v primeru ugotovljenega pozitivnega vzorca je določen.

O zanimanju dijakov za samotestiranje je težko govoriti, saj se ta med različnimi oddelki precej spreminja. Dijake zadnjih letnikov sedaj čakajo še priprave na maturo, konec meseca pa tudi nadaljevanje maturitetnega preverjanja znanja.

Z novim valom sproščanja ukrepov so sicer znova dovoljene tudi ekskurzije in obšolske dejavnosti, a zgolj ob upoštevanju priporočil NIJZ. Znova je mogoče obiskati tudi muzeje, knjižnice, gledališča, galerije in podobno, vendar pa ministrstvo za šolstvo priporoča, da se, če je le mogoče, dejavnosti izvajajo na prostem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here