Pokrajinski muzej Ptuj Ormož, del katerega je tudi Ptujski grad, je s sproščanjem ukrepov v zvezi z epidemijo konec januarja znova odprl vrata svojih muzejskih zbirk, direktor Aleksander Lorenčič pa pravi, da je tudi za njimi posebno leto. Kljub razmeram ga ocenjuje kot pozitivno, nenazadnje so tudi finančno poslovali pozitivno.

Skromen obisk ni bistveno vplival na finančno poslovanje

“Obisk je po odprtju skromen, zadovoljni pa smo bili z njim ob kulturnem prazniku. Ne glede na to pa vnovično odprtje prinaša tudi dodatne stroške dela in obratovalne stroške, a smo seveda veseli, da smo spet v stiku z obiskovalci,” pravi Lorenčič in dodaja, da so lani beležili kar 60-odstotni upad lastnih prihodkov.

Muzejske zbirke, pedagoške ter andragoške programe in prireditve v Ptuju je v letu 2020 obiskalo nekaj več kot 25.000 ljudi, v enoti Ormož pa so beležili dobrih 2500 obiskovalcev. Številka je seveda precej nižja kot prejšnja leta, so pa bile tudi lani najbolje obiskane zbirke na Ptujskem gradu, kjer so beležili obiskovalce iz 44 držav. Največ iz Slovenije, od tujih pa so prihajali zlasti Nemci, Italijani in Avstrijci, pa tudi obiskovalci iz bolj oddaljenih držav, med drugim iz ZDA, Bolivije in Avstralije.

Kljub slabšemu obisku v Pokrajinskem muzeju poslujejo nemoteno.

Septembra lani so odprli posodobljeno stalno zbirko glasbil na gradu

Zaradi slednje so morali v preteklih letih gradbeno in vsebinsko prenoviti več prostorov, denar za to pa sta prispevala ministrstvo za kulturo in ptujska občina. V letu 2020 so pripravili 15 občasnih razstav, s tremi pa so gostovali v drugih institucijah.

Lorenčič je kot uspešne ocenil lanske aktivnosti na področju vzdrževalnih del in investicij. S pomočjo države so sanirali kritino na zahodnem grajskem stolpu, menjali okna z lesenimi okvirji na romanskem palaciju, ministrstvo pa je zagotovilo tudi sredstva za odkup tapiserij Marija Preglja in viole Maksimilijana Skalarja. Muzej je tako po 20 letih postal lastnik tapiserij, ki so bile leta 2018 razglašene za nacionalno bogastvo.

Številne novosti v Pokrajinskem muzeju | Net TV online
V Pokrajinskem muzeju, kljub slabšem poslovanju v letu 2020 pripravljajo številne nove vsebine.

Kakšni so načrti za prihodnost?

Sicer pa letos na območju nekdanje polnilnice na Muzejskem trgu načrtujejo postavitev arheološkega depoja odprtega tipa, kjer bodo na ogled trenutno neustrezno hranjeni eksponatikamniti rimski, srednjeveški in novoveški spomeniki.

“To vidim kot prvo fazo v okviru celostnega reševanja arheološke problematike na Ptuju. Projekt vodi mestna občina, izvajalec za arhitekturno rešitev je že znan, prav tako je denar za ta projekt že rezerviran v mestnem proračunu,” je pojasnil direktor muzeja in dodal, da poteka tudi restavriranje kamnitih eksponatov.

Glede omenjenih načrtov za ureditev primernega arheološkega razstavišča in grajskega kompleksa si v muzeju in na občini obetajo pomoč iz naslova zakona o kulturnem evru. Želijo si zlasti podporo pri sanaciji nekdanje grajske žitnice.

Muzej se medtem še vedno ukvarja z reševanjem težav z občino Središče ob Dravi, ki je že pred dvema letoma prenehala plačevati svoj soustanoviteljski delež. Po neuspešni mediaciji jih zdaj za rešitev spora čaka sodni postopek, muzej pa zdaj manjkajoči del denarja, ki v dveh letih znaša skoraj 35.000 tisoč evrov, pokriva iz lastnih virov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj