V OZS ob zapiranju storitvenih dejavnosti opozarjajo na ponoven porast dela na črno

0
24

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) ob napovedi o zaostrovanju ukrepov znova opozarjajo, da bo zapiranje storitvenih dejavnosti spodbudilo delo na črno, s tem pa povečalo tveganje za prenos okužb. “Ni nikakršnih dokazov, da bi bili frizerski in kozmetični saloni ter specializirane trgovine vir okužb,” so navedli ob tem.

V OZS ne vidijo razloga, da se vrsta storitvenih dejavnosti vnovič zapira

“Izkušnje iz prvega in drugega vala nas učijo, da se z zapiranjem kozmetične in frizerske dejavnosti le še povečuje delo na črno, pri čemer se ne upoštevajo strogi zaščitni ukrepi. Posledica tega pa je zgolj še večje tveganje za prenos okužb,” so zapisali v sporočilu za javnost.

“Ne verjamem, da predstavljajo male storitvene dejavnosti večje tveganje za prenos okužb kot neka proizvodnja s 500 ali 1000 zaposlenimi. Zato težko razumemo, zakaj se je vlada odločila zapreti tiste dejavnosti, kjer gre večinoma za poslovanje ena na ena v primeru kozmetikov in frizerjev ali celo za brezstično poslovanje v primeru fotografov, kemičnih čistilcev, čevljarjev, šivilj in usnjarjev,” je izpostavil predsednik OZS Branko Meh.

Vlado v zbornici pozivajo k ponovnemu razmisleku o tem, kašne ukrepe za zajezitev epidemije sprejeti. “Zapiranje in odpiranje dejavnosti ni rešitev. Moramo se naučiti živeti in delati z virusom ter se ob tem ustrezno zaščititi. Posledica zapiranja je še več dela na črno, s tem pa še več okužb,” je sklenil.

Po njihovem prepričanju storitvene dejavnosti niso vir okužb

Poleg tega pa je tveganje za prenos okužb v malih obratih minimalno. “Do danes še nismo prejeli nikakršnih argumentov, ki bi dokazovali, da je v velikih sistemih in živilskih trgovinah tveganje za prenos okužb manjše kot v malih obratih in salonih,” so navedli.

V OZS ne želijo, da se velike proizvodne obrate in trgovine zapira, zahtevajo pa, da lahko nemoteno poslujejo tudi specializirane trgovine in storitvene dejavnosti. Obenem pričakujejo, da bo vlada vsem tistim, ki jih bo z odlokom zaprla, v celoti povrnila izpad prometa v tem času.

Vlada je v nedeljo sprejela stroge omejitvene ukrepe, s katerimi želi zajeziti nadaljnje širjenje koronavirusa. Med ukrepi, ki bodo veljali od 1. do vključno 11. aprila, je prepoved ponujanja in prodaje blaga in storitev potrošnikom z nekaj izjemami, kot so banke, pošte in živilske prodajalne. Gostinci bodo hrano in pijačo lahko ponovno ponujali le z dostavo oz. za osebni prevzem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here