V OZS ob koronskih omejitvah opozarjajo na neenakopravno obravnavo velikih in malih podjetij

0
15

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so razočarani, da vlada tudi ta teden ni odprla storitvenih dejavnosti in specializiranih trgovin. Ob tem opozarjajo, da lahko velika podjetja v času koronskih omejitev nemoteno delajo, mala pa več mesecev čakajo na izboljšanje epidemiološke slike. Zahtevajo enakopravno obravnavo malega gospodarstva.

OZS od vlade ni prejel nobenih argumentov in nadaljnih smernic

V zbornici so izpostavili vsakodnevna opozorila članov, da se jim dogaja velika krivica, saj veliki proizvodni obrati in veliki trgovci lahko delajo, mali pa ne. To se po navedbah OZS dogaja kljub dejstvu, da storitvene dejavnosti niso vir okužb, poleg tega pa je tveganje za prenos okužb v malih obratih minimalno.

“Do danes še nismo prejeli nikakršnih argumentov, ki bi dokazovali, da je v velikih sistemih in živilskih trgovinah tveganje za prenos okužb manjše kot v malih obratih, cvetličarnah, avtopralnicah in specializiranih trgovinah,” je poudaril predsednik zbornice Branko Meh.

“Tudi mali obrtniki in podjetniki, ki jih je v Sloveniji največ, polnimo proračun in zaposlujemo. Zato zahtevamo enakopravno obravnavo malega gospodarstva, saj mali nismo nič manj vredni kot veliki,” je ob tem navedel Meh. OZS ob tem pričakuje nadomestilo za izpad prometa za vse tiste, ki bodo primorani ostati zaprti na podlagi vladnih odlokov.

Baby Center | Europark Maribor
Vlada je dovolila obratovanje specializiranih prodajaln za otroke, vsem ostalim pa je trenutno z odlokom vlade obratovanje onemogočeno.

Malo gospodarstvo ključno za celotno slovensko gospodarstvo

V zbornici redno poudarjajo, da je malo gospodarstvo hrbtenica slovenskega gospodarstva, zato preprosto ne morejo razumeti, da mali obrtniki in podjetniki, ki so zaprti že več mesecev, niso enakopravno obravnavani. Ob tem si v OZS ne želijo, da se velike proizvodnje in trgovine zapira, zahtevajo pa, da se odpre tudi ostale, torej specializirane trgovine in storitvene dejavnosti.

Tehnično blago veliki trgovci lahko tako npr. prodajajo, medtem ko morajo biti specializirane trgovine zaprte. Estetske klinike lahko denimo izvajajo botox tretmaje za pomlajevanje kože, medtem ko terapevtske masaže v kozmetičnem in masažnem salonu niso dovolbjene. Kemični čistilci lahko očistijo oblačila, medtem ko v avtopralnici ni mogoče oprati avtomobila. Živilske trgovine bodo od sobote lahko prodajale spodnje perilo in nogavice, majhne trgovine pa ne.

OZS pričakuje posluh vlade in odprtje preostalega dela gospodarstva. Kot dodajajo, so mali obrtniki in podjetniki že v predbožičnem času dokazali, da lahko svoje delo opravljajo varno in odgovorno ter ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here