Ormoški župan Danijel Vrbnjak je  z občinskim komunalnim podjetjem, mariborskim inženirskim podjetjem Proplus in Zavodom za informiranje Ormož podpisal pogodbo o izvedbi rekonstrukcije in nadgradnje čistilne naprave. Gre za 3,2 milijona evrov vredno naložbo, za katero bo 80 odstotkov denarja prispeval evropski kohezijski sklad.

Priprava na projekt potekala več let

Na ormoški občini se na projekt pripravljajo že nekaj let, okoljevarstveno dovoljenje zanj so prejeli leta 2012, gradbeno dovoljenje pa tri leta pozneje. Denar so pred dvema letoma zagotovili iz sklopa dopolnjenega dogovora za razvoj regij.

Dotrajana čistilna naprava bo v letu 2021 deležna temeljite prenove.

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je popolno vlogo podpisal v začetku decembra, sklep o sofinanciranju projekta in pogodba o sofinanciranju pa sta v pripravi. Kot je še pojasnil župan Vrbnjak, začetek gradnje pričakujejo januarja, trajala bo predvidoma do konca leta, čemur bo sledilo enoletno poskusno obratovanje.

Delovanje od leta 1994

Obstoječa mehansko-biološka čistilna naprava v Ormožu deluje od leta 1994 in ima zmogljivost 4000 populacijskih enot, a je preobremenjena, učinek čiščenja pa ne dosega zahtevanih zakonskih stopenj čiščenja. Posodobitev čistilne naprave podpira tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Več območij priključeno na javno kanalizacijo

Z načrtovano naložbo bodo zmogljivost čistilne naprave podvojili ter poskrbeli za ureditev čiščenja komunalnih odpadnih vod na območju Hardeka, Lente in Dolge Lese. Po zaključku projekta bodo dosegli 99-odstotno priključenost na javno kanalizacijo, z njim pa bodo zagotovili tudi sprejem grezničnih gošč in blata iz malih čistilnih naprav za vse onesnaževalce izven omenjenih območij v občini.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj