V novo leto vstopajo še Kitajci

 

Po novem letu med katoličani, pa pravoslavci, danes slavijo tudi Kitajci. Slednji vstopajo v novo leto po lunarnem koledarju, leto 2020 pa je leto v znamenju podgane.

Za novo leto zapravili skoraj 150 milijard dolarjev

Glede na številčnost Kitajcev, bo novo leto praznovalo skoraj 20-odstotkov svetovne populacije. Novo leto je zanje tudi praznik pomladi, ker pomeni konec najhladnejšega obdobja in začetek novega letnega časa. Kot pri nas se v pripravah na novo leto na veliko zapravlja. V tedni dni pred lanskim novim letom so Kitajci zapravili 146 milijard dolarjev v restavracijah in trgovinskih središčih.

Tradicionalno praznovanje je sestavljeno iz jedi z veliko simbolike, povezane z dobro letino, srečo in dolgim življenjem, ob tem pa še darujejo specialitete božanstvom, ki varujejo hišo, bogastvo in potomce pred zlom. Poklonijo se spominu prednikov, najmlajšim pa podarijo »rdeče zavitke« oziroma majhne okrašene rdeče kuverte z denarjem.

Praznovanje otežuje nov virus

Kitajci letu podgane pripisujejo posebno pozornost, saj se s tem znamenjem začne nov cikel v lunarnem koledarju. Praznovanje pa zaradi izbruha novega virus ne poteka kot v preteklosti. Kitajske oblasti so omejile potovanja že v skupno 13 mestih, ki skupaj štejejo več kot 40 milijonov prebivalcev.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj