V novembru manjši prirast števila brezposelnih na Zavodu za zaposlovanje

0
63

Ob koncu novembra je bilo na Zavodu RS za zaposlovanje registriranih 84.139 brezposelnih, kar je 0,6 odstotka več kot oktobra in 16,2 odstotka več kot novembra lani. V 11 mesecih skupaj je bilo na zavodu v povprečju prijavljenih 84.795 brezposelnih oseb, kar je 14,5 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Brezposelnost po regijah

Novembra se je brezposelnost v primerjavi s predhodnim mesecem zmanjšala v šestih območnih službah zavoda. Največje znižanje je bilo v območni službi Novo mesto (-2,1 odstotka), sledijo Velenje (-1,9 odstotka), Celje (-0,4 odstotka), Kranj (-0,3 odstotka), Nova Gorica (-0,2 odstotka) in Ljubljana (-0,1 odstotka). Rast je bila največja v območni službi Koper (+šest odstotkov), sledijo Ptuj (+2,7 odstotka), Murska Sobota (+dva odstotka), Maribor (+1,5 odstotka) in Sevnica (+0,4 odstotka). V Trbovljah pa je brezposelnost ostala enaka oktobrski.

Delež brezposelnih po starostnih kategorijah (Foto: Zavod za zaposlovanje)

V primerjavi z lanskim novembrom je bilo za 194,6 odstotka več novoprijavljenih presežnih delavcev in za 3,2 odstotka več prijav brezposelnih po izteku zaposlitev za določen čas. Prijav v evidenco brezposelnih zaradi stečajev je bilo za 58,7 odstotka manj, 9,6 odstotka nižje je bilo število iskalcev prve zaposlitve.

Upad delovnih mest v predelovalnih dejavnostih

Delodajalci, med katerimi je bilo največ tistih s področja predelovalnih dejavnosti, gradbeništva, zdravstva in socialnega varstva ter drugih raznovrstnih poslovnih dejavnosti, so novembra zavodu sporočili 8111 prostih delovnih mest, kar je 18,6 odstotka manj kot oktobra in 23,9 odstotka manj kot novembra lani.

Leto 2020: do sedaj na zavodu na novo prijavljenih 90.509 brezposelnih oseb

Omenjen delež predstavlja kar 35,3 odstotka več brezposelnih kot lani v tem času. Največ oseb se je prijavilo, ker so izgubile zaposlitev za določen čas. Takih je bilo 41.968. Prijavilo se je še 9189 iskalcev prve zaposlitve in 25.422 presežnih delavcev in stečajnikov.

 

Zavod za zaposlovanje pa je postregel še z najnovejšo informacijo o stopnji registrirane brezposelnosti. Po zadnjih razpoložljivih podatkih statističnega urada je bilo v Sloveniji septembra 887.205 delovno aktivnih prebivalcev, kar je bilo za 0,5 odstotne točke manj kot avgusta in za 1,4 odstotne točke več kot septembra lani.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here