spot_img

V naravnem rezervatu Ormoške lagune zasajujejo mejice

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V naravnem rezervatu Ormoške lagune so ta mesec v sklopu projekta zaDravo začeli z zasaditvijo mejic. Te so bile nekoč nepogrešljivi del kmetijske krajine Dravskega in Ptujskega polja, saj nudijo življenjski prostor številnim rastlinam in živalim ter tako povečujejo biotsko pestrost.

Kakšne rastline sploh so mejice?

Mejice so ozki pasovi grmovja ali dreves, ponavadi vzdolž meja med zemljišči, ob robovih kmetijskih površin ali vzdolž rek in potokov.

Kot izpostavljajo partnerji v projektu zaDravo na čelu z Regionalno razvojno agencijo (RRA) za Podravje – Maribor, so imele v ekstenzivnem kmetijstvu pomembno vlogo kot protivetrna zaščita, saj so preprečevale odnašanje plodne zemlje s polj. Drevesa v mejici so zaradi izhlapevanja vode iz listov imela vlogo uravnavanja vlage v zemlji, s senčenjem pa so tudi ščitila rastline pred celodnevno pripeko.

Mejice poleg koristi za ljudi prispevajo k biotski pestrosti kmetijske krajine in so ključen habitat za številne vrste organizmov. Pticam nudijo mesto za gnezdenje, kritje pred plenilci, semena in plodovi pa so bogat vir hrane.

V projektu zaDravo še posebej izpostavljajo rjavega srakoperja, za katerega bodo zasajene nove mejice pomenile povečano možnost prehranjevanja in gnezdenja, kar bo po napovedih pozitivno vplivalo na ohranjenost te vrste ptice.

Kakšen je namen operacije?

Ker so z območja zaradi intenzivnega kmetovanja izginili številni cvetoči travniki in z njimi se je zmanjšalo tudi število opraševalcev, bodo cvetovi novo zasajenih mejic v spomladanskih dneh ponujali opraševalcem pelod in sladki nektar ter tako prispevali k izboljšanju stanja opraševalcev v kmetijski krajini.

Projekt zaDravo, ki se sofinancira iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, je namenjen izboljšanju stanja dravskega rečnega in obrečnega ekosistema in dviga kakovosti življenja v tem prostoru, tako za ogrožene živalske in rastlinske vrste kot za človeka. Pokriva območje, ki sega od Maribora do Središča ob Dravi.

Ormoške lagune so 55 hektarjev veliko mokrišče, ki leži na območju rečnega ekosistema Drave ob Ormoškem jezeru in je izjemnega pomena za številne ogrožene vrste ptic.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

Še pomnite? 12 mariborskih izdelkov, ki smo jih poznali vsi!

Zgodba o mariborski industriji se je začela pisati v času druge industrijske revolucije, ko so industrijski obrati skoraj v...

VAŠ GLAS

Pogoj PCT se mi zdi...

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img