spot_img

V Mariboru zaradi sušne zime nivo podtalnice nižji kot običajno

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V Mariborskem vodovodu zaradi sušne zime beležijo nižji nivo podtalnice, kot je običajno za to letno obdobje. Stanje ni kritično, a opozarja na klimatske spremembe.
V sistemu Mariborskega vodovoda redno spremljajo 49 vodnjakov, ki jih imajo v upravljanju. Letošnja zima je bila zelo suha, snežnih padavin praktično ni bilo, pa tudi deževnih padavin je bilo bistveno premalo, da bi lahko podtalnici zagotavljali zadostne količine vode, razlaga direktor vodovoda Danilo Burnač.

Na vodnem črpališču Vrbanski plato, kjer Mariborski vodovod načrpa okoli 70-odstotkov vse vode, je trenutno zadostna količina vode, pri podjetju pa so prepričani, da bodo lahko zagotovili normalno oskrbo z vodo tudi za naslednje mesece, če bodo prihodnji trije meseci zadostno bogati s padavinami. Na letni ravni sicer pade podobna količina padavin kot pred leti, so pa manj enakomerno razporejene kot v preteklosti
Na območju Maribora je tako skupna količina padavin na letnem nivoju za vodooskrbo zadostna, a ekstremna vremenska obdobja vplivajo na podtalnico in posredno na oskrbo s pitno vodo, še pojasnjuje Burnač.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Mariborski turizem se po dveh letih vnovič prebuja

Na Štajerskem so turistične številke letos boljše od lanskih in se bližajo tistim iz predkoronskega leta 2019. V Mariboru...

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img