V Mariboru podelili štipendije več kot 30 kulturnim ustvarjalcem

 

Mestna občina Maribor (MOM) je v okviru javnega poziva za pomoč samozaposlenim kulturnim ustvarjalcem, ki so utrpeli veliko škodo zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, razdelila enkratne štipendije 33 posameznikom.

Ohranjanje ustvarjalnih potencialov

Predmet javnega poziva, ki so ga na občini objavili sredi septembra, so bile enkratne delovne štipendije za mariborske samozaposlene kulturne ustvarjalce na različnih področjih umetniškega ustvarjanja s ciljem ohranjanja in razvijanja njihovih ustvarjalnih potencialov. Kulturni sektor je namreč eden najbolj prizadetih zaradi letošnje epidemije novega koronavirusa.

“Kot smo pričakovali, je bil odziv kulturnikov izredno velik, tako da smo zaradi porabe vseh razpisanih sredstev poziv zaprli 1. oktobra. Ob tem, da smo dodelili 33 štipendij, je bilo še 15 samostojnih ustvarjalcev in ustvarjalk v kulturi uvrščenih na rezervno listo,” so povedali na občini.

Proračunske postavke urada za kulturo

Na tamkajšnjem uradu za kulturo in mladino že proučujejo možnosti, kako bi lahko zagotovili dodatna sredstva, s katerimi bi lahko dodelili še več delovnih štipendij. Dosedanja sredstva so zagotovili na proračunskih postavkah urada za kulturo in mladino, kjer zaradi ukrepov v povezavi s pandemijo sredstva niso bila porabljena, ter službe za delovanje mestnega sveta, saj so se mestni svetniki odpovedali izplačilu sejnin za seje, ki bi morale biti v času posebnih ukrepov.

“Posameznikom smo pomagali s 1500 evri, kar je po mojem vedenju unikum v Sloveniji,” je povedal župan MOM Saša Arsenovič.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj