V Mariboru 150 delavcev ostalo brez dela

0
56

 

Mariborsko tovarno in livarno avtomobilskih delov Cimos bodo zaprli. 150 tamkajšnjih delavcev je ostalo brez dela. Po poročanju Radia Slovenije so razlogi za zaprtje težave, povezane z zapiranjem gospodarstva zaradi covida-19, in splošne težave avtomobilske industrije.

Sindikat Skei za zapiranje ni vedel

Delavci naj bi novico, da se proizvodnja v mariborskem obratu Cimosa trajno ustavlja, izvedeli na sklicanem svetu delavcev. Večina zaposlenih tako koristi preostanek dopustov, nekaj pa jih opravlja nujno potrebna dela pred zaprtjem, navaja radio.

O zaprtju niso nič, razen govoric, vedeli niti v sindikatu Skei. Zaposlene naj bi sicer v prihodnjih dneh pozvali na individualne razgovore, na katerih jim bodo ponudili možnost prekinitve delovnega razmerja z odpravnino ali prezaposlitev v drugem Cimosovem obratu, je za radio povedal sindikalni zaupnik Raim Musić.

Cimos je sicer po navedbah sindikata do zdaj poravnal vse finančne obveznosti, obljubljeno je tudi izplačilo preostanka regresa.

Proizvodnjo najbrž seli na Hrvaško

Kot smo že poročali, so predstavniki hrvaškega ministrstva za državno premoženje in zastopniki skupine Cimos leta 2018 v Zagrebu podpisali pogodbo, s katero je Hrvaška Cimosu za 7,4 milijona kun oziroma milijon evrov prodala 22.000 kvadratnih metrov zemljišč na območju Buzeta. Italijanski lastniki Cimosa so takrat napovedali investicijskega ciklusa.

Neuradno smo izvedeli, da naj bi slovenski delavci uvajali hrvaške kolege, ki bodo delo nadaljevali na Hrvaškem.

Napiši komnetar

Please enter your comment!
Please enter your name here