Podravska podjetja so lani zabeležila 267 milijonov evrov neto čistega dobička, kar je po za zdaj razpoložljivih podatkih Ajpesa 12 odstotkov manj kot leto prej. Po absolutni vrednosti gre za najnižji čisti dobiček v zadnjih petih letih, ki pa je seveda predvsem posledica izbruha pandemije na globalni ravni.

Družbe in podjetniki, ki so predložili letna poročila za leto 2020, so zmanjšali število zaposlenih, prihodke, tudi prihodke na tujem trgu in neto čisti dobiček, neto dodano vrednost pa so ohranili v enakem obsegu kot leto prej. V letu 2020 so družbe prekinile trend izboljševanja kazalnikov gospodarnosti in donosnosti.

V letu 2020 je bil delež neto čistega dobička v skupnih prihodkih družb najnižji v zadnjih petih letih, pa vendarle višji, kot v letih od 2008 do 2015. Neto čisti dobiček družb je znašal 2 milijardi 806 milijonov EUR ali 38 % manj kot leta 2019.

Ukrepi so gospodarstvu pomagali, a so bili po mnenju strokovnjakov premalo selektivni. Gospodarska situacija se počasi stabilizira, a kljub temu številni občutijo posledice.

Gospodarstvo je dodatno obremenil tudi dvig minimalne plače, ki je v precej negotovih časih podjetjem naložil dodatno breme.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj