spot_img

V Jurčičevem letu izpostavljena vloga časnikarja

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Maribor se pridružuje vrsti obeleževanj 140. obletnice smrti Josipa Jurčiča. Več kulturnih institucij in organizacij je pripravilo program Jurčič v Mariboru, ki se je začel z videoprojekcijo v Univerzitetni knjižnici Maribor o 37 letih pisateljevega življenja. Poleg pisateljske pa želijo izpostaviti tudi njegovo vlogo časnikarja.

Josip Jurčič je bil v 70. letih 19. stoletja najbolj poznani slovenski pripovednik, kar mu je prineslo status in slavo slovenskega literarnega klasika. Poznan je kot avtor prvega slovenskega romana, avtor prvega slovenskega zgodovinskega romana v obliki feljtona, ustvaril je generativni tip turške povesti in velja tudi za začetnika kmečke povesti.

Jurčiča ne bi smeli odpravljati s šolskimi floskulami, češ da je pisec prvega slovenskega romana, in čim podobnim. Tudi ga na drugi strani ni mogoče preprosto primerjati s sočasnimi evropskimi pripovedniki. Na to želijo opozoriti tudi v Mariborski knjižnici, ki je pripravila razstavo o delovanju Josipa Jurčiča.

Od 11. novembra je v novem razstavišču ob vhodu v knjižnico – poimenovali smo ga Izložba UKM – na ogled videoprojekcija z naslovom 37: življenjska zgodba Josipa Jurčiča. Prikazuje kratko življenje pisatelja in novinarja, ki je preminil pri 37 letih.

Jurčič sicer ostaja v zavesti kot avtor prvega slovenskega romana Deseti brat, ki z neskromnim obsegom 66.700 besed izpričuje avtorjevo pripovedno kondicijo.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Zadnje novice

Šoferji na ptujskem, pozor! Redarji bodo lovili prehitre.

Medobčinsko redarstvo bo med 24. januarjem in 3. februarjem 2022 izvajalo nadzor hitrosti na območju občin iz svoje krajevne...

VAŠ GLAS

Boste zaradi podražitev prisiljeni v dodatno varčevanje?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img