spot_img

V Jurčičevem letu izpostavljena vloga časnikarja

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Maribor se pridružuje vrsti obeleževanj 140. obletnice smrti Josipa Jurčiča. Več kulturnih institucij in organizacij je pripravilo program Jurčič v Mariboru, ki se je začel z videoprojekcijo v Univerzitetni knjižnici Maribor o 37 letih pisateljevega življenja. Poleg pisateljske pa želijo izpostaviti tudi njegovo vlogo časnikarja.

Josip Jurčič je bil v 70. letih 19. stoletja najbolj poznani slovenski pripovednik, kar mu je prineslo status in slavo slovenskega literarnega klasika. Poznan je kot avtor prvega slovenskega romana, avtor prvega slovenskega zgodovinskega romana v obliki feljtona, ustvaril je generativni tip turške povesti in velja tudi za začetnika kmečke povesti.

Jurčiča ne bi smeli odpravljati s šolskimi floskulami, češ da je pisec prvega slovenskega romana, in čim podobnim. Tudi ga na drugi strani ni mogoče preprosto primerjati s sočasnimi evropskimi pripovedniki. Na to želijo opozoriti tudi v Mariborski knjižnici, ki je pripravila razstavo o delovanju Josipa Jurčiča.

Od 11. novembra je v novem razstavišču ob vhodu v knjižnico – poimenovali smo ga Izložba UKM – na ogled videoprojekcija z naslovom 37: življenjska zgodba Josipa Jurčiča. Prikazuje kratko življenje pisatelja in novinarja, ki je preminil pri 37 letih.

Jurčič sicer ostaja v zavesti kot avtor prvega slovenskega romana Deseti brat, ki z neskromnim obsegom 66.700 besed izpričuje avtorjevo pripovedno kondicijo.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:03:53

V Pekrah zadovoljni z obnovo Bezjakove ulice, a si želijo nadaljevanja ureditve cest

Krajevno skupnost Pekre je v obisku vseh lokalnih entitet mariborske občine lani obiskal župan Saša Arsenovič s svojo ekipo....

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img