spot_img

V javna dela bi vključili 1.500 brezposelnih

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Zavod Republike Slovenije je kot vsako leto objavil javno povabilo za izbor programov javnih del za leto 2022. Predvidena je vključitev 1500 oseb, razpoložljiva višina sredstev pa znaša skoraj 11 milijonov in pol evrov. Javna dela so poseben program aktivne politike zaposlovanja, ki pomembno prispevajo k zagotavljanju odzivnega trga dela, a so nujno potrebna prilagoditve trenutnim razmeram na trgu dela.

Poleg covidnega razpisa za javna dela, ki prioritetno napotuje kadre v zdravstvene in socialno varstvene centre so na Zavodu za zaposlovanje Slovenije objavili še utečeno javno povabilo za izbor programov javnih del. Gre za  poseben program aktivne politike zaposlovanja in se izvajajo v okviru ukrepa kreiranja delovnih mest. A je nujno potreben sprememb.
V času ko se delodajalci  spoprijemajo z velikim pomanjkanjem delovne sile, je nujno aktivirati mehanizme, ki bi ljudi na Zavodu za zaposlovanje čimprej vključil nazaj na trg dela.
Javno povabilo je namenjeno spodbujanju razvoja zaposlitvenih programov ter razvoju novih delovnih mest v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi pri reševanju brezposelnosti na njihovem območju. Z obveznim vključevanjem bi na drugi stran lahko sredstva prihranili iz socialnih transferjev, ki se iz leta v leto večajo. Število upravičencev do denarne socialne pomoči se je na mariborskem Centru za socialno delo lani povečalo za 14 odstotkov.
V programe javnih del se lahko vključujejo dolgotrajno brezposelne osebe, ki jih napoti ZRSZ. Kot dolgotrajno brezposelne osebe štejejo tudi osebe, ki so bile pred in po nastopu začasne nezaposljivosti prijavljene v evidenci brezposelnih oseb 12 mesecev ali več. Vključevanje v javna dela pa ni obvezno in zavrnitev takšnega vključevanja ni sankcionirana.
Država je za ta ukrep aktivne politike zaposlovanja predvidela skoraj 11,5 milijona evrov, od tega za območno službo Maribor skoraj dva milijona evrov 700 tisoč evrov za programe s področja socialnega varstva in 1,26 milijona evrov za druga področja. Tako bi na trg dela lahko vključili 350 brezposelnih.
- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Evropski milijoni za blaženje podnebnih sprememb

Vlada je v načrt razvojnih programov 2022–2025 uvrstila 12 novih projektov iz programa za blaženje posledic podnebnih sprememb in...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img