V Impolu je pandemija zmanjšala proizvodnjo za 10-odstotkov

0
18

Bistriškega predelovalca aluminija Impol je dodobra prizadela pandemija, ki se bo zlasti na področju stiskalništva poznala na lanskem poslovnem rezultatu.

Kot sta v zadnjem tovarniškem glasilu Metalurg povedala glavni izvršni direktor Impola Andrej Kolmanič in izvršna direktorice za finance in informatiko Irena Šela, je bilo leto težavno, zato je bila proizvodnja po za zdaj zbranih podatkih kumulativno 24.000 ton nižja od načrtovane, kar pomeni deset odstotkov, še znatno nižji pa bo čisti dobiček.

Produktivnost na zaposlenega za 16 ton manjša kot v 2019

Kolmanič ob tem dodaja, da so primerjave s preteklimi leti nesmiselne, saj je letos poslovanje potekalo v povsem drugačnih pogojih. “Učinki pandemije na poslovanje skupine so ogromni, žal večinoma v negativnem smislu. Zadosten obseg prodaje smo dosegali v prvem in delno v četrtem četrtletju, vendar smo imeli vse leto težave z realizacijo prodajnih cen,” pravi glavni izvršni direktor.

Vse to po besedah Šele potrjuje tudi realizirana produktivnost na zaposlenega, ki znaša 101,7 tone, kar pomeni 13 odstotkov oziroma 16 ton manj kot leta 2019. Dodana vrednost na zaposlenega je tako s 50.300 evrov v letu 2019 lani padla na 44.900 evrov, je še dodala.

Najhujšo škodo je utrpelo stiskalništvo

Lanske epidemiološke razmere so sicer po besedah Kolmaniča najbolj prizadele divizijo stiskalništva, ki je močno odvisna od avtomobilskega trga in v kateri so bili nekaj časa prisiljeni celo zmanjšati število izmen.

Gospodarska aktivnost se izboljšuje, razmere pa se počasi stabilizirajo, zato v leto 2021 vstopamo optimistični in pozitivni. Dotok naročil je na želeni ravni, tudi cenovna politika se izboljšuje. V tem trenutku imamo vse pogoje, da bi lahko bilo leto 2021 uspešno, a ker na globalni ravni v zadnjih letih ne manjka takšnih ali drugačnih izzivov, moramo biti pazljivi in pripravljeni tudi na kakšna presenečenja,” je še dodal Kolmanič.

Med dolgo pričakovanimi investicijami velja omeniti gradnjo nujno potrebnega kablovoda, ki jim bo ob povečanem obsegu poslov omogočil večjo energetsko stabilnost in bo potekala v sklopu gradnje zahodne obvoznice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here