V enajstih občinah zabeležili nekaj manj kot 1500 voznikov z uporabo telefona

0
44

V enajstih mestnih občinah je v le štirih urah skoraj 1500 voznikov uporabljalo mobilni telefon med vožnjo, razkrivajo podatki terenske raziskave Javne agencije RS za varnost prometa. Največ kršitev med jutranjo in popoldansko prometno konico je bilo v Celju, skupaj kar 295 kršitev, sledita Ljubljana in Novo mesto, obe s po 234 kršitvami.

Kakšno je stanje uporabe mobilnih telefonov po občinah?

Kot so sporočili z agencije, so s terensko raziskavo preverjali, kakšno je stanje uporabe mobilnih telefonov pri voznikih motornih vozil na vpadnicah v 11 mestnih občinah. V dvotedenski akciji Varno brez telefona je sicer policija ustavila 3590 voznikov, ki so med vožnjo uporabljali telefon.

V štirih urah so na mestnih vpadnicah v 11 mestnih občinah zaznali kar 1482 voznikov, ki so med vožnjo uporabljali mobilni telefon in s tem tvegali nastanek prometne nesreče. Večje število kršiteljev je bilo v popoldanski konici (841), pri čemer izstopajo občine Celje, Novo mesto in Ljubljana. V jutranji konici je bilo skupaj 641 kršitev, največ na območju Kopra, Celja, Novega mesta in Ptuja.

Med pisanjem sms-sporočila  voznik povprečno pet sekund osredotočen na telefon

Če voznik na cesto ni gledal le pet sekund, je pri hitrosti 60 kilometrov na uro “na slepo” prevozil razdaljo več kot 83 metrov. Še večje tveganje pa je na avtocestah, kjer pri hitrosti 130 kilometrov na uro v petih sekundah prevozi več kot 180 metrov, na hitri cesti pri vožnji 100 kilometrov na uro pa prevozi 139 metrov. Gre za podobno tveganje, kot da bi takšno razdaljo prevozil z zaprtimi očmi, so poudarili na agenciji. Ob tem so opozorili, da so mobilni telefoni že vrsto let eden izmed večjih motilcev pozornosti v prometu.

Policija je sicer v minulem letu ugotovila 36.771 kršitev glede uporabe mobilnega telefona med vožnjo, kar je še enkrat več kot leta 2012 (18.189). Največ kršiteljev je bilo v starosti od 35 do 44 let (28,5 odstotka), sledijo tisti od 45 do 54 let (21,1 odstotka) in stari od 25 do 34 let (20,2 odstotka).

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here