Domovi za starostnike so v času prvega in drugega vala ter pred zagotavljanjem množičnega cepljenja bili najhuje ogrožene institucije s covidom 19. Situacije se sedaj umirja, a posledice so hude. Finančna obremenjenost zavodov je prevelika, da bi jo lahko pokrili iz prihrankov, obenem pa novih stanovalcev ne smejo sprejemati zaradi zagotavljanja prostih postelj v primeru ponovnega vala covidne bolezni.

Epidemija je razgalila vse nakopičene težave v domovih za starejše. Okužbe so se hitro širile tudi zaradi prostorske stiske in nizkih standardov. Novih stanovalcev skoraj niso sprejemali. Iz lastnih sredstev so morali kupovati zaščitno opremo, kar je močno vplivalo tudi na njihovo finančno stanje.

Če v domovih nimajo potrjene covidne okužbe jim država izdatkov za zaščitno opremo ne povrne.

Zaradi številnih nenapovedanih izdatkov in oteženih okoliščin so do nadaljnjega prestavili tudi številne investicije. Tudi redno vzdrževanje zagotavljajo, a večino bolj za zunanje površine. Med epidemijo je povpraševanje po praznih posteljah v domu za starostnike upadlo, a čakalne vrste se s postopno umiritvijo razmer polnijo.

Domovi v času epidemije niso zapolnili vseh postelj iz varnostnih razlogov za zagotavljanje sivih in rdečih con, pa tudi sprejem varovancev je bistveno daljši kot pred epidemijo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj