spot_img

V DEM že presegli letni plan proizvodnje električne energije

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Družba Dravske elektrarne Maribor, največja proizvajalka električne energije iz obnovljivih virov v državi, je včeraj, 4. decembra, dosegla letošnjo načrtovano proizvodnjo 2.793.477 MWh električne energije.

Aleksander Brunčko, generalni direktor Dravskih elektrarn Maribor, je ob tem povedal: »Veseli nas, da smo kljub slabi hidrologiji zadnjih treh mesecev, ki je sledila nadpovprečni hidrologiji obdobja pred tem, uspeli letni plan proizvodnje doseči skoraj mesec dni pred zaključkom leta. Rezultat je dodaten pokazatelj odlične pripravljenosti osmih velikih hidroelektrarn na reki Dravi.«

V družbi neprestano skrbijo za visoko obratovalno pripravljenost njihovih proizvodnih enot, kar dosegajo z načrtovanimi remonti in revizijami – trenutno se ob pripravah na redna vzdrževalna dela, pripravljajo tudi na obsežen remont in sanacijo generatorja na hidroelektrarni Vuhred. V teku so zadnje priprave na projekt prenove sekundarnih sistemov na treh hidroelektrarnah – Dravograd, Vuzenica in Mariborski otok; gre za večletni projekt, ki bo omogočil nadaljnje zanesljivo obratovanje in možnost še bolj fleksibilnega prilagajanja zahtevam obratovanja elektroenergetskega sistema. Pretekli mesec se je pod okriljem družbe HSE Invest začela izdelovati projektna, razpisna in investicijska dokumentacija za rekonstrukcijo hidroelektrarne Formin in jezu Markovci.

V Zlatoličju raste nova sončna elektrarna

Ob navedenem, ki zajema vzdrževanje obstoječih proizvodnih enot za njihovo visoko pripravljenost, pa izvajamo tudi raziskave in aktivnosti na projektih dodatne proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov, pri čemer se posebej osredotočamo na sončno, vetrno in geotermalno energijo ter hranilnike električne energije.

Avgusta so stekla gradbena dela za postavitev sončne elektrarne moči 2,7 MW na energetskem objektu – odvodnem kanalu hidroelektrarne Zlatoličje, ki bodo predvidoma zaključena v prvem tromesečju naslednjega leta; sledila bo priključitev elektrarne na elektroenergetsko omrežje. V prihodnjem letu bodo nadaljevali z aktivnostmi umeščanja v prostor ostalih segmentov sončne elektrarne skupne moči 30 MW, ki bo stala na dovodnih in odvodnih kanalih hidroelektrarn Zlatoličje in Formin.

Med razvojnimi projekti družbe so tudi hranilniki električne energije s katerimi bodo v DEM lahko v večjem obsegu proizvodnjo prilagajali zahtevam odjemalcev in s kakovostnim izvajanjem sistemskih storitev skrbeli za zanesljivo obratovanje elektroenergetskega sistema.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Zadnje novice

Po hitri cesti v napačno smer, povzročil nesrečo in pobegnil

Včeraj, okoli 14. ure je 25-letni voznik osebnega avtomobila vozil po hitri cesti H2 v napačni smeri oz. po...

VAŠ GLAS

Boste zaradi podražitev prisiljeni v dodatno varčevanje?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img