Ustavno sodišče je v sporu med državo in občino Hoče-Slivnica glede lani načrtovanega razpisa e-referenduma o menjavi poštne številke v Rogozi pritrdilo vladi, ki je menila, da je sklep hoške občine o razpisu referenduma nezakonit. Kot je ugotovilo, vsebina odločanja ni v pristojnosti občin, e-glasovanja pa zakonodaja ne določa.

Ustavno sodišče enotno proti e-referendumu

Ustavni sodniki so soglasno pritrdili vladi in tako razveljavili odlok občine Hoče Slivnica o lanskoletnem razspisu e-referenduma. Občina je namreč želela z referendumom ugotoviti, kakšno je stališče prebivalcev Rogoze, glede poštne številke. Lokalno prebivalstvo v Rogozi namreč pošto prevzemajo v občini Miklavž na Dravskem polju, čeprav pravno formalno spadajo pod okrilje občine Hoče- Slivnica.

Na občini so navedli, da je stvar izbire pošte v domeni prebivalcev, kar po oceni Ustavnega sodišča ne drži. Po drugi strani pa elektronske glasovnica ni bila uporabljena niti na volitvah, kaj šele na kakšen referendumu.

Kaj je odločilo Ustavno sodišče?

Ustavno sodišče je presodilo, da vse poštne storitve ureja izključno Pošta Slovenije, ki tudi določa sistem delovanja pošte in urejanja poštnih številk. V obrazložitvi so še navedli, da lahko občina za ugotavljanje stališča prebivalcev uporabi druge oz. neformalne načine izražanja mnenj, od anket do posvetovanj, ki lahko potekajo v elektronski obliki.

Trenutno veljavna zakonodaja veleva, da se na referendumu lahko glasuje samo osebno na volišču, volivci pa lahko svoj glas oddajo tudi po pošti v izrednih razmerah. Ustavno sodišče zato sporoča občini Hoče- Slivnica, da pravila ne omogočajo uradnega elektronskega glasovanja.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj