Na minulih sejah občinskih svetov je večina občin na dnevni red uvrstila tudi obravnavo zakona o pokrajinah. Večinoma so zakon podprli, saj se strinjajo, da bi regijsko središče lahko pohitrilo številne birokratske postopke in pridobivanje mnogih dovoljenj. A kljub temu ostaja tudi in nekaj dvomov in neznank.

Državni svet je pozval občinske svete, da se do 1. marca opredelijo do osnutka pokrajinske zakonodaje, ki ga je pripravila strokovna skupina pod vodstvom Boštjana Brezovnika. Državni svet, ki je prevzel vlogo koordinatorja v tokratnem poskusu ustanovitve pokrajin, je predloge izdal v obliki zbornika. Ta vključuje osnutke zakonov o ustanovitvi pokrajin, o financiranju pokrajin ter o pokrajinah s pregledom njihovih pristojnosti in nalog

Kot pa pred časom poudaril predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, se – potem ko je stroka na podlagi objektivnih meril pripravila predlog – v obravnavi začenja težji, politični del, kjer so pomembne tudi emocije, razmerja sil, posamezni interesi. A med občinami to ni sprožilo večjih pomislekov.

Čeprav imajo številni nekaj pomislekov glede predlagane teritorialne členitve, pa je skupno prepričanje, da Slovenija pokrajine z vidika razvojnih potreb in čedalje večje centralizacije nujno potrebuje.

A ker ima Maribor poseben status je sedež pokrajine Štajerske pripadal drugemu največjemu mestu v regiji Ptuju. Čeprav občinskim svetnikom takšen predlog ni bil po godu so ga vseeno potrdili, saj je za skladen nadaljnji razvoj ustanovitev regij nujna.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj