V občini Kidričevo je projektna skupina Studio perspektiva in predstavniki Zavoda za varstvo kulturne dediščine Maribor pripravila nalogo o tem, kako bi lahko bilo Kidričevo, ki ustvarja videz posebnega mesta, umeščenega v gozdno ravnino, videti v prihodnje. Ob tem pa ohraniti vpliv Plečnikovega učenca Danila Fürsta na videz kraja.

Med idejami za prihodnost so v načrtu natančno razdelana območja prihodnjega središča mesta z avenijo od občinske zgradbe do trga, območja za stanovanjsko gradnjo večstanovanjskih objektov in območja za gradnjo stanovanj manjše gostote v naravnem okolju.

Župan Kidričevega Anton Leskovar, ki je naklonjen zamišljeni zasnovi, je dejal, da je tudi prvotna zasnova mesta predvidevala neprimerno večji obseg, kot je bil do danes dejansko zgrajen. Zato so na občini sprejeli odločitev, da bodo nadgradili podobo mesta.

Na občini so bili nekajkrat sicer razočarani, da jim spomeniški varuhi marsikaterega projekta niso dovolili izvesti, sedaj ko so tudi slednji potrdili zmožnost gradnje, bo Kidričevo v prihodnje veliko pridobil moderno zasnovo, ki je ob pravi volji kljub verjetno velikemu finančnemu zalogaju uresničljiva

Gre sicer šele za prvo etapo, zdaj pa vsi pričakujejo odziv prebivalcev. Naloga je namreč razdeljena na pet sklopov, ki jih želijo obdelati posamično, ti pa bi bili osnova za občinsko prostorsko načrtovanje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj