spot_img

Upravljanje zemlje kot vira

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V Mariboru je danes potekala zaključna konferenca evropskega projekta Urbana zemljina za hrano. Projekt poteka od leta 2017, osredotoča pa se na področje upravljanja zemlje kot vira. Ta se, na primer po izvedenih gradbenih delih, ne odlaga kot odpadek, temveč se vključi v proces nadaljnje uporabe in se bogati z uporabo predelanih organskih odpadkov, ki nastajajo pri drugih, v projekt povezanih procesih. Projekt je preizkusil model mestnega kroga gospodarstva, ki temelji na lokalni zemljini, z namenom povečanja domače samooskrbnosti s hrano in zmanjšanja okoljskega odtisa mesta.

Cilj je uporaba lokalnih odpadkov, zlasti izkopanih materialov iz gradbenega sektorja, kot vhodnega materiala za proizvodnjo recikliranih, standardiziranih in certificiranih zemljin za zadovoljitev potreb mesta, da bi izboljšali kakovost tal in povečali proizvodnjo hrane. Navkljub urbanemu okolju je bil odziv Mariborčanov nad vsemi pričakovanji.

Poleg ozaveščanja Mariborčanov o pomenu lokalne prehrane, pa je projekt veliko doprinesel k razvoju mariborske občine. Projekt bo živel še naprej, tudi po zaključku. Nadejajo pa se, da bodo kmalu lahko realizirali dodatne projekte, saj sta prioriteti naslednje evropske perspektive prav digitalizacija in zelena politika.

Projekt želi spremeniti sedanjo tradicionalno družbo, ki temelji na odpadkih, v krožno usmerjeno gospodarstvo. Če bo uspešen tudi v prihodnje, bo predstavljal enega najmočnejših praktičnih primerov krožnega gospodarstva v EU zaradi sistemskega horizontalnega pristopa zapiranja mestnih krogov in kreativne vključenosti državljanov.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

Najmlajši hospitaliziran covidni bolnik je star 31-let

petek so v Sloveniji ob 7507 PCR-testih potrdili 2270 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno...

VAŠ GLAS

Se boste cepili s tretjim odmerkom cepiva proti Covid-19?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img