spot_img

Uničujoč beg možganov

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Včeraj pa je v državnem svetu na pobudo prve slovenske novodobne fundacije – Ustanove dr. Antona Trstenjaka ob 30-letnici delovanja te ustanove potekala javna razprava, ki je obravnavala vprašanje bega kadrov in s tem v zvezi izvedbo razvojnih projektov v prostoru severovzhodne Slovenije. S spodbujanjem inovativnih razvojnih projektov bi mladim pomagali pri uresničevanju njihovih lastnih razvojnih potencialov, predvsem pa povrnili njihovo zaupanje v perspektivo dobrega življenje tudi v domačih krajih.

Beg možganov je močno povezan s spremembami v gospodarstvu in ima vpliv na razvoj družbe. Običajno pod pojmom “beg možganov” smatramo ljudi, ki na svojem področju predstavljajo neko dodano vrednost ali konkurenčno prednost in so zato zaželeni v podjetjih, saj močno sodelujejo pri njegovem napredku. V Sloveniji je beg možganov zaskrbljujoč v Vzhodni kohezijski regiji.

Centralizacija je v Slovenji, navkljub njeni majhnosti, velik problem. Poleg privilegiranosti visokošolskih zavodih, so tudi vsi raziskovalni centri v Zahodni kohezijski regiji.

Visoko izobražen kader je v razvitem okolju bolj cenjen, obenem pa mu ponujajo boljše pogoje za življenje. Vendar ne samo pogoje, temveč tudi spodbujanje k napredovanju, nadaljnjemu izobraževanju ter sodelovanju z pomembnimi ljudmi.

Rešitve, o katerih je bilo govora, zahtevajo podprtost s primernim izobrazbenim in celovitim gospodarskim ter družbenim okoljem. Odgovor na vprašanje, kako zajeziti “beg možganov” v tujino, je ključnega pomena ne le za razvoj Severovzhodne Slovenije, temveč celotne države.

Že iz vsakodnevne gneče ob prometnih konicah je mogoče predvidevati naslednje: z dnevnimi migracijami je najbolj obremenjena občina Ljubljana. Vanjo vsak dan prihaja okrog 127.600 oseb iz drugih občin, kar je 15-odstotkov vse delovno aktivne populacije v Sloveniji.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Evropski milijoni za blaženje podnebnih sprememb

Vlada je v načrt razvojnih programov 2022–2025 uvrstila 12 novih projektov iz programa za blaženje posledic podnebnih sprememb in...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img