spot_img

Ukinitev nivojskih prehodov in zapora ceste Šentilj – Pesnica

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V oktobru in novembru se bo v občini Pesnica pričel postopek ukinitve nivojskih železniških prehodov. Eden izmed ciljev nadgradnje železniške proge Maribor–Šentilj–d.m. je namreč tudi povečanje varnosti v prometu, zato bodo vsa križanja ceste z železnico urejena tako, da po nadgradnji proge ne bo več nobenega nezavarovanega prehoda. Dela so razdeljena na 6 sklopov oz. faz, ki predstavljajo funkcionalno zaključene celote:

  • Faza 1: Ukinitev nivojskega prehoda v Pesnici ter izvedba povezovalne ceste na obstoječ podvoz.
  • Faza 2: Ukinitev treh nivojskih prehodov (Ranca 1, Ranca 2, Ranca 3) ter izvedba križanja regionalne ceste z nadvozom ter izgradnja povezovalnih cest.
  • Faza 3: Zavarovanje obstoječega nivojskega prehoda Ranca 4.
  • Faza 4: Ukinitev dveh nivojskih prehodov (Štrihovec 1, Štrihovec 2) ter izvedba križanja lokalne ceste z nadvozom ter izgradnja povezovalnih cest.
  • Faza 5: Ureditev obstoječega zavarovanega prehoda Štrihovec 4.
  • Faza 6: Ukinitev nivojskega prehoda Šentilj 1 ter gradnje povezovalne ceste do obstoječega zavarovanega nivojskega prehoda Šentilj 2.

Natančen urnik izvajanja del na posameznih prehodih lahko preverite TUKAJ.

V Sloveniji še 714 nivojskih prehodov

Nivojski prehod je križanje javne kategorizirane ali nekategorizirane ceste, ki je dana v uporabo za cestni promet in železniške proge v istem nivoju, ki ne vključuje dostopov na perone in službenih prehodov.

Nivojske prehode se ureja in ukinja skladno s predpisanimi pogoji v veljavnih predpisih RS skupaj z upravljavci cest. Ureditev oziroma ukinitev preveri komisija za NPr imenovana s strani Ministrstva za infrastrukturo, katere člani so upravljavci cest in JŽI, lokalna skupnost, predstavniki Ministrstva za notranje zadeve in varnostnih agencij. V Sloveniji je po podatkih Slovenskih železnic 714 nivojskih prehodov, od tega jih je kar 375 zaščitenih zgolj z Andrejevim križem. Avtomatsko varnostno napravo (zapornice) ima 297 nivojskih prehodov.

Zapora ceste Šentilj – Pesnica

Zaradi nadgradnje progovnega odseka Maribor – Šentilj d.m. je do 15.12. 2021 zapora ceste na odseku 0268 Šentilj-Pesnica (od km 6,444 do km 7,474) zaradi gradnje izvennivojskega prehoda.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:03

Bo Maribor dobil podzemni tunel ali obvoznico okoli mesta?

Mestno občino Maribor v prihodnjih letih čakajo številni in zahtevni infrastrukturni izzivi. Na tem mestu je nujno potrebno izpostaviti...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img