Učitelji brez opravljenega testa na covid-19,ne bodo mogli v živo izvajati pouka

0
27

Noben medicinski postopek, tudi testiranje na novi koronavirus za učitelje, ne more biti obvezen, če tako ne določa zakon. A učitelji, ki se ne bodo testirali, ne bodo mbogli v živo izvajati pouka, je na vladni novinarski konferenci poudarila generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič.

Kako bo potekal protokol testiranja?

V skladu s protokolom bodo v ponedeljek na okužbo z novim koronavirusom testirali vzgojitelje in učitelje prvih treh razredov osnovne šole v regijah, kjer epidemiološka slika omogoča ponovni zagon varstva oz. pouka. “V primeru, da bo test negativen, bodo pouk začeli v torek,” je navedla Petričeva.

Zaradi te obveze so tudi v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor že stekle priprave, pravi pomočnik direktorja ZD Maribor Aleksander Jus, ki je za Radio Maribor povedal:

»Zaposlene iz posameznih osnovnih šol in vrtcev bomo naročevali ob točno določenih urah, tako da ne bo prihajalo do gneče. Do zdaj smo pridobili podatke za Mestno občino Maribor. Tukaj bo potrebno testirati 699 zaposlenih v prvi triadi in 730 zaposlenih v vrtcih. Podatke za okoliške osnovne šole in vrtce pa še pridobivamo,« pojasnjuje Jus.

Otroci s posebnimi potrebami že tretji teden v šolah

H koncu gre tretji teden, odkar so po dobrih dveh mesecih vrata ponovno odprle šole za otroke s posebnimi potrebami. V obeh takšnih šolah v Mariboru dosledno upoštevajo vse priporočene ukrbepe za preprečevanje širjenja okužb.

Delo v mariborski osnovni šoli Gustava Šiliha poteka po prilagojenem urniku in ob prilagojenih razmerah, je za Radio Maribor povedala ravnateljica Milojka Sevšek: “Otroci so zadovoljni in srečni, da so v šoli, ravno tako njihovi starši, pa moram reči, da tudi zaposleni.” Ti bodo ponavljali testiranje s hitrimi testi vsakih 14 dni, pa tudi sicer se držijo vseh priporočenih ukrepov. “Če se bo kaj pojavilo, pa smo delo organizirali tako, da potem pač gre en razred skupaj z maksimalno dvema učiteljema v karanteno oziroma delo na daljavo za en teden oziroma 10 dni,” še pravi Sevškova.

V Centru za sluh in govor se po besedah direktorja Sama Rumeža delovanje zavoda vrnilo v vsaj približno ustaljene tirnice.

V osnovni šoli Centra za sluh in govor pa so v času od ponovnega odprtja zabeležili dva primera okužbe s koronavirusom v enem razredu, ki je zaradi tega ostal doma, učenci pa se bodo do ponedeljka šolali na daljavo. Ves čas sicer dosledno upoštevajo vse predpisane ukrepe, kar je včeraj potrdil tudi inšpekcijski nadzor, pojasnjuje direktor Centra za sluh in govor Samo Rumež: “Imamo jasno določene prihode, spremembe prostorov, prihode na malico, tudi uporabo sanitarij, tako da je vse v neki časovnici opredeljeno za vsak posamezni dan.”

V obeh zavodih imajo nekaj pedagoških delavcev odsotnih zaradi varstva otrok, ki pa se bodo vrnili po odprtju vseh šol za prvo triado naslednji teden.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here