Tudi v drugi javni razpravi kritike in pripombe na strateški načrt kmetijske politike

Strateški načrt skupne kmetijske politike (SKP) 2023-2027 nakazuje smer, v katero želimo peljati slovensko kmetijstvo, a načrt, brez sodelovanja kmetov, ne more rešiti vsake slovenske kmetije, je na predstavitvi načrta, ki je drugič letos v javni razpravi, dejal minister Jože Podgoršek. Udeleženci so tudi tokrat podali več kritik in pripomb.

Na predstavitvi SKP okoli 350 poslušalcev z različnih področij

S strateškim načrtom pomagamo najti načine, da se bo kmetijstvo na kmetijah izplačalo, je na spletni predstavitvi, ki jo je spremljalo do okoli 350 poslušalcev z različnih področij, dejal minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Podgoršek.

Udeležence javne razprave o predlogu načrta, ki sicer poteka še do 25. novembra letos, je pozval, da na dokument gledajo strateško in izven okvirja domače kmetije. Dokument, ki se tudi v drugi letošnji javni razpravi še lahko spreminja, bo decembra šel v seznanitev na vlado, nato pa na Evropsko komisijo, s katero se bodo formalna pogajanja začela januarja. Strateški načrt je od osnutka doživel precej sprememb, skupaj pa so, je priznal minister, morali poiskati mnoge kompromise, zato verjetno vsi z rešitvami niso najbolj zadovoljni.

V okviru SKP je Sloveniji za obdobje 2023-2027 na voljo 1,2 milijarde evrov, od tega je za neposredna plačila in sektorske podpore za vino in čebele oz. prvi steber na voljo 685 milijonov evrov, za drugi steber, razvoj podeželja, pa 551 milijonov evrov evropskih sredstev. K drugemu stebru mora Slovenija zaradi obveznega nacionalnega sofinanciranja dodati okoli 230 milijonov evrov, a v strateškem načrtu dodaja dogovorjenih dodatnih sto milijonov evrov, skupno torej 330 milijonov evrov.


Burna razprava s številnimi pripombami

V razpravi so poslušalci predstavitve podali več kritik, vprašanj, pripomb in predlogov. Prašičerejec Danilo Meolic je bil kritičen do umika plačil za žita in dejal, da se s tem ne strinjajo številni v severovzhodni Sloveniji. Kmet s Koroške Matej Brezovnik je dejal, da ni ustreznih projekcij razvoja slovenskega kmetijstva in podatkov ter potrebnih izračunov, prav tako je opozoril na odsotnost natančne definicije, kdo je t.i. aktivni kmet, na kar so z vidika nujnosti, da se ve, kdo je upravičenec do sredstev, opozorili tudi drugi.

Pomemben del postopka priprave strateškega načrta SKP je tudi celovita presoja vplivov na okolje, ki bo načrt ocenila tudi z vidika teh vplivov. Celovita presoja se še dopolnjuje in bo naslednji tednu poslana v usklajevanje deležnikom, je povedal v. d. generalnega direktorja direktorata za kmetijstvo Branko Ravnik. Prav tako trenutno še manjkajo nekateri izračbuni, a na ministrstvu napovedujejo, da bodo predvidoma pripravljeni do konca novembra.

Prav na odsotnost izračunov so opozorili mnogi, tudi vodja sektorja za kmetijsko svetovanje pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije Anton Jagodic. Dejal je, da je razprava ob tako nepopolnih podatkih nepopolna in nekvalitetna. In čeprav je minister pozval k razpravi izven okvirja lastne kmetije, je Jagodic glede na izkušnje s terena opozoril, da se večina vprašanj konča s tem, kaj to pomeni za mojo kmetijo.

video novice

00:03:42
00:02:58
00:04:09
00:03:32

Dan, ko mošt postane vino

spot_img

Še več branja...

PODOBNI ČLANKI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj