spot_img

Tudi proti gripi se ne cepimo radi. Zakaj?

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Cepljenje je tema, ki v trenutni pandemiji najbolj razdvaja. Na eni strani glasne teorije zarote, na drugi strani pa jasna opozorila zdravstvene stroke, da koronavirusa bomo koronavirus z nezadostno precepljenostjo le stežka obvladali. Slovenija je med državami z najnižjo precepljenostjo, kar izhaja tudi iz dejstva, da je bilo v minulih letih neobveznim cepljenjem namenjene premalo pozornosti.

V Sloveniji imamo z zakonom določena cepljenja proti številnim otroškim boleznim, medtem ko denimo cepljenje proti gripi ali klopnemu meningoencefalitisu ni obvezno. In čeprav sta tako gripa kot klopni meningitis lahko za zdravje zelo nevarna, povpraševanje po cepljenju ni na ravni, ki bi si jo želeli v zdravstvu.

Cepljenju proti gripi je namenjeno premalo pozornosti, v minulih letih je bilo za cepljenje potrebno tudi plačati. V laični družbi je veliko dvomov tudi glede učinkovitosti cepljenja, saj gre v primeru gripe pravzaprav za ugibanje, kateri sev se bo na določenem področju pojavil.

V primerjavi z zahodno-evropskimi in skandinavskimi državami je kultura cepljenja v Sloveniji na zelo nizkem nivoju. V primerjavi z najbolj precepljenimi državami smo namreč približno petkrat slabši.

Gripa je bolezen, ki lahko ima hude posledice za zdravje, v najtežjih primerih lahko nastopi tudi smrt. Zato je cepljenje proti gripi priporočljivo za najbolj ogrožene skupine. Slabša splošna naklonjenost cepljenju se kaže tudi v precepljenosti proti koronavirusu. Njegove lastnosti po drugi strani vzbujajo zaskrbljenost, saj zaradi visoke nalezljivosti prinaša tudi veliko število okuženih in tistih, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje.

Tako kot cepljenje proti koronavirusu je brezplačno tudi cepljenje proti gripi, obe cepljenji pa je sicer mogoče opraviti sočasno.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

Še pomnite? 12 mariborskih izdelkov, ki smo jih poznali vsi!

Zgodba o mariborski industriji se je začela pisati v času druge industrijske revolucije, ko so industrijski obrati skoraj v...

VAŠ GLAS

Pogoj PCT se mi zdi...

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img