Tudi letos pričakujejo 1000 prijavljenih dobrot

0
282

Kmetijsko gozdarski zavod Ptuj, Mestna občina Ptuj, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije v sodelovanju z ostalimi kmetijsko gozdarskimi zavodi in ob podpori Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS prirejajo v okviru FESTIVALA DOBROTE SLOVENSKIH KMETIJ 34. državno prireditev in ocenjevanje kmečkih prehranskih izdelkov.

Ocenjujejo se izdelki iz surovin pridelanih na lastnem kmetijskem gospodarstvu, del surovin je lahko dokupljenih ali nabranih na lokalnem območju. Pri izdelkih iz žit lastna surovina ni pogoj, če gre za peko na tradicionalni način.

Lani so kmetije prijavile 982 dobrot, podobno število pričakujejo tudi letos.

Ocenjujejo se: izdelki iz žit, mlečni in mesni izdelki, olja, kisi, žgane pijače, suho sadje in drugi pridelki, vina, sadjevci – sadna vina, sadni in zelenjavni sokovi, nektarji in sirupi, domače marmelade, džemi in sadni namazi, kompoti, konzervirana zelenjava in drugi pridelki, med, čaji, medice ter ribji izdelki.

Lani je bila osrednja pokrajina festivala Podravje, pred in v samostanu pa je bila tudi ponudba dobrot kmetij na stojnicah. Letos bo v ospredju Celjska regija.

Vsak izdelek za ocenjevanje mora biti opremljen z deklaracijo, iz katere je razvidno, za kakšen izdelek gre, odstotki posameznih sestavin, vsi dodatki ter čas in način priprave. Za sodelovanje pa je potrebno vplačati tudi kotizacijo.

Vsi, ki želite sodelovati na ocenjevanjih, se javite na lokalni enoti kmetijske svetovalne službe, kjer vam bo svetovalec elektronsko izpolnil/a prijavnico za vsak izdelek posebej. S seboj prinesite i identifikacijsko številko vašega kmetijskega gospodarstva in potrdilo o plačilu kotizacije. Zadnji rok za prijavo je četrtek, 12. januar 2023.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here