spot_img

Trije obrtniki, trije umetniki. Kdo vas je v oktobru najbolj prepričal?

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Da je Ptuj mesto z bogato zgodovino in starodavno dušo je znano daleč naokoli. V to podravsko mesto se je zaljubil tudi Vojislav Veličković, ki je sicer rojen v Beogradu, a ga je Ptuj osvojil do te mere, da mu je poklonil nevsakdanje umetniško delo.

Vojislav je svoj poklon Ptuju izdelal v posebni tehniki, ki ji pravimo intarzija. Ta je sestavljena iz različnih vrst lesa, ki je z natančnim postopkom sestavljen v upodobitev želenega motiva. Delo zahteva veliko potrpežljivosti.

Nedaleč od Ptuja najdemo tudi delavnico mladega restavratorja. Tukaj potekajo delikatne obnove pomembnih kulturnih spomenikov, ki jih je načel zob časa ali zaradi poškodb potrebujejo obnovo. Poklic restavratorja ni za vsakogar, delo z tako občutljivimi predmeti namreč zahteva številne veščine in znanja.

Cilj restavratorstva je nekemu predmetu povrniti njegovo izvirno podobo. To velikokrat ni enostavno, saj minevanje časa ni prizanesljivo. Restavrator mora zato na podlagi različnih virov in poznavanja predmetov, ki jih restavrira, poskrbeti, da je njegovo delo čim manj opazno.

Nekoliko bolj intenzivno nastajajo povsem novi predmeti v delavnici ob Mestnem parku v Mariboru. Tukaj najdemo delavnico, ki je tako blizu mesta vsekakor ne bi pričakovali. Miha Krištof je eden redkih poklicnih kovačev v Sloveniji, ki pa z veseljem ugotavlja, da zanimanje za tovrstno obrt še vedno obstaja.

Zgodbe vseh treh izjemnih obrtnikov si lahko znova ogledate na tej povezavi, kjer lahko tudi oddate glas za tistega, ki vas je s svojo zgodbo najbolj navdušil.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Evropski milijoni za blaženje podnebnih sprememb

Vlada je v načrt razvojnih programov 2022–2025 uvrstila 12 novih projektov iz programa za blaženje posledic podnebnih sprememb in...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img