spot_img

Trije obrtniki, trije umetniki. Kdo vas je v oktobru najbolj prepričal?

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Da je Ptuj mesto z bogato zgodovino in starodavno dušo je znano daleč naokoli. V to podravsko mesto se je zaljubil tudi Vojislav Veličković, ki je sicer rojen v Beogradu, a ga je Ptuj osvojil do te mere, da mu je poklonil nevsakdanje umetniško delo.

Vojislav je svoj poklon Ptuju izdelal v posebni tehniki, ki ji pravimo intarzija. Ta je sestavljena iz različnih vrst lesa, ki je z natančnim postopkom sestavljen v upodobitev želenega motiva. Delo zahteva veliko potrpežljivosti.

Nedaleč od Ptuja najdemo tudi delavnico mladega restavratorja. Tukaj potekajo delikatne obnove pomembnih kulturnih spomenikov, ki jih je načel zob časa ali zaradi poškodb potrebujejo obnovo. Poklic restavratorja ni za vsakogar, delo z tako občutljivimi predmeti namreč zahteva številne veščine in znanja.

Cilj restavratorstva je nekemu predmetu povrniti njegovo izvirno podobo. To velikokrat ni enostavno, saj minevanje časa ni prizanesljivo. Restavrator mora zato na podlagi različnih virov in poznavanja predmetov, ki jih restavrira, poskrbeti, da je njegovo delo čim manj opazno.

Nekoliko bolj intenzivno nastajajo povsem novi predmeti v delavnici ob Mestnem parku v Mariboru. Tukaj najdemo delavnico, ki je tako blizu mesta vsekakor ne bi pričakovali. Miha Krištof je eden redkih poklicnih kovačev v Sloveniji, ki pa z veseljem ugotavlja, da zanimanje za tovrstno obrt še vedno obstaja.

Zgodbe vseh treh izjemnih obrtnikov si lahko znova ogledate na tej povezavi, kjer lahko tudi oddate glas za tistega, ki vas je s svojo zgodbo najbolj navdušil.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

Še pomnite? 12 mariborskih izdelkov, ki smo jih poznali vsi!

Zgodba o mariborski industriji se je začela pisati v času druge industrijske revolucije, ko so industrijski obrati skoraj v...

VAŠ GLAS

Pogoj PCT se mi zdi...

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img