Tri kandidatke v boj za predsednico Zdravniške zbornice Slovenije

 

Za položaj predsednika Zdravniške zbornice Slovenije se potegujejo sedanja predsednica Zdenka Čebašek-Travnik, infektologinja Bojana Beović, ki je širši javnosti postala znana kot vodja svetovalne skupine za covid-19, ter predsednica sekcije domskih zdravnikov Tanja Petkovič. Člani zbornice bodo med kandidatkami izbirali 17. novembra.

Za kandidiranje potrebnih 50 zdravnikov s podpisano izjavo

Za predsednika sicer lahko kandidira vsak član zbornice, katerega kandidaturo predlaga vsaj 50 zdravnikov s podpisano izjavo, ali vsaj trije regijski odbori, ali pa kandidaturo predlaga izvršilni odbor. Kandidat za predsednika zbornice ne sme biti nosilec funkcij v organih političnih strank.

Volitve predsednika so veljavne, če se glasovanja udeleži vsaj polovica članov zbornice z volilno pravico. Volitve se opravijo z glasovanjem po pošti. Izvoljen je kandidat, ki je prejel večino veljavnih glasov članov zbornice. Če se to ne zgodi v prvem krogu, sledi drugi krog med kandidatoma, ki sta v prvem krogu prejela največ podpore. Mandat predsednika traja štiri leta z enkratno možnostjo ponovne izvolitve.

Čebašek-Travnikova se poteguje za vnovičen mandat

Psihiatrinja in nekdanja varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik je na svoji spletni strani zapisala, da lahko skupaj zbornico naredijo še bolj koristno in privlačno za vse člane, ne glede na poklicni status, specializacijo, starost, spol, položaj v zdravstvenem in izobraževalnem sistemu ali osebne poglede na določen problem. “V zbornici gradimo kolegialnost, solidarnost in predvsem medsebojno spoštovanje,” je dodala.

Beovićeva trenutno prva zdravnica v boju proti epidemiji

dr. Bojana Beović je zdravnica, ki se trenutno verjetno najpogosteje pojavlja pred televizijskimi ekrani, saj je vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje. Nekdaj je že vodila zdravstveni svet, želi pa si, da se mnenje zdravnikov in zobozdravnikov sliši in upošteva.

Cilj Petkovičeve korenita sprememba zdravstvenega sistema

Tanja Petkovič pa je specialistka družinske medicine in vodja sekcije domskih zdravnikov, ki ocenjuje, da zdravstveni sistem postavlja številne ovire temeljnemu poslanstvu zdravniškega stanu, ki je skrb za zdravje. Kot je zapisala v programu, ga želi z ekipo korenito spremeniti v korist bolnikov, zobozdravnikov in zdravnikov. “Zdravniška zbornica mora biti pri tem glavna glasnica, ki bo zagotavljala podporo članstvu in bila obenem deležna njegove podpore,” je prepričana.

Sicer pa se napoveduje še oblikovanje finančnega sklada za morebitne drage sodne postopke in vložitev pravnega spora na področju omejevanja svobodnega poklica mladim specialistom. Prizadevala si bo za večjo digitalizacijo delovanja zbornice z uvedbo elektronskih volitev in videokonferenčnimi sejami odborov.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj