V Evropi bomo danes obeležili prvi dan travniških sadovnjakov, v Sloveniji na pobudo ljubljanske biotehniške fakultete in Zveze sadjarskih društev Slovenije. Ta dan poudarja pomen ohranjanja biotske pestrosti rastlinskih in živalskih vrst in širši družbeni pomen, ki ga imajo travniški sadovnjaki v evropskem prostoru, so sporočili iz zveze.

Intenzivno kmetijstvo uničilo travniške sadovnjake

Razvoj travniških sadovnjakov sega v obdobje 17. stoletja, ko je sadje predstavljalo hrano za preživetje kmečkih ljudi. Predvsem manj uporabna zemljišča in strmejše lege v bližini domačij so kmetje zasadili z nabranimi sejanci, na katere so kasneje cepili različne sorte. Kmečki vrtovi so bil zasajeni z različnimi vrstami sadja, ki je služilo za samooskrbo s sadjem in predelavo viškov v jabolčnik, kis, žganje ali suho sadje, so del zgodovine predstavili v zvezi sadjarskih društev.

V obdobju razvoja intenzivnega kmetijstva so travniški sadovnjaki začeli izgubljati pomen. Danes, ko se je njihovo število občutno zmanjšalo in ko je ponekod porušeno ravnovesje v naravi, pa jih gledamo na drugačen način, so poudarili. Izpostavili so videz kulturne krajine, nove vsebine doživljajskega turizma, pa tudi vlogo teh travnikov pri ohranjanju biotske pestrosti in ogroženih vrst. Velikega pomena z vidika ohranjanja genskega materiala je tudi ohranitev avtohtonih in starejših sort.

“Travniški sadovnjaki so naša posebnost, na kateri bi lahko gradili elemente prepoznavnosti,” so prepričani v zvezi sadjarskih društev.

V zadnjih letih je bilo izvedenih nekaj uspešnih projektov za oživitev travniških sadovnjakov v različnih delih Slovenije, svoj kamenček pa lahko prispeva tudi vsak ozaveščen posameznik, ki se bo zavedal širšega pomena travniških sadovnjakov in bo kupoval izdelke iz starejših sort, so spomnili.

Na pomen travniških sadovnjakov so opozorili tudi na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, priznavajo pomen travniških sadovnjakov in njihovo večnamensko funkcijo, njihovo ohranjanje in oživljanje pa že vrsto let podpirajo tudi finančno. Med drugim so travniški sadovnjaki upravičeni do neposrednih plačil in se jih varuje skozi sistem navzkrižne skladnosti.

Zaradi izjemnega pomena tako za kmetijstvo kot za ohranjanje tradicionalne kmetijske kulturne krajine in biotsko pestrost, bodo travniški sadovnjaki svoje mesto našli tudi v strateškem načrtu skupne kmetijske politike za obdobje 2023-2027, so zagotovili na ministrstvu.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj