Na prihodnji seji mestnega sveta Mestne občine Maribor, ki bo prvič v zgodovini potekala na daljavo, se bodo mestni svetniki seznanili z Akcijskim načrtom trajnostne oskrbe mesta Maribor s toploto. Gre namreč za to, da si mesto želi biti na tem področju v prihodnje čimbolj samookrbno.

Glede na današnje stroške se bodo cene tako odpadkov, blata kot tudi oskrbe s toploto znižale za končne odjemalce za najmanj 20%. Seveda takrat, ko bodo infrastrukturni načrti tudi realizirani.

Zato bodo do leta 2025 s sistemom daljinskega ogrevanja oskrbeli večino javnih stavb, večstanovanjskih in poslovnih objektov na levem bregu reke Drave in izgradili večjo visokotemperaturno toplotno črpalko ob kopališču Pristan, ki bo izkoriščala vodni potencial reke Drave.

S tem bo doseženo, da bo 55% vseh potreb po toploti zagotovljenih iz toplote iz odpadkov, skoraj 10% iz obnovljivih virov, prav tako skoraj 10% iz kogeneracij in le še 28% iz kotlovskih naprav. Ob pripravi akcijskega načrta so ocenjevali tudi tveganja z vidika priključevanja odjemalcev in glede samih investicijskih vrednosti. Na koncu so pripravljalci ugotovili, da so ta tveganja bistveno manjša kot pa če tega sistema ogrevanja ne širijo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj