spot_img

Tonin komentiral možnost predčasnih volitev in zaplet pri financiranju STA

V zadnjem tednu

V NSi so se pripravljeni pogovarjati o predčasnih volitvah pod pogojem, da vlada dokonča predsedovanje Svetu EU in sprejme proračuna za prihodnji leti. Po oceni predsednika NSi Mateja Tonina so predčasne volitve razumna cena za to, da bi tudi v dogovoru z opozicijo pomirili strasti in za državo pomembne projekte izpeljali do konca. 

Tonin si želi vrnitve v normalo

V NSi bi storili vse, da se strasti umirijo, da se vse vrne v neke normalne tirnice, je obrambni minister Tonin dejal na novinarski konferenci ministrov iz vrst NSi. “Razumemo ljudi, razumemo njihovo jezo, razumemo, da smo vsi skupaj v času vseh koronskih ukrepov siti, utrujeni, naveličani. A za tovrstne ukrepe ni kriva vlada, pač pa virus, ki kroži okoli nas,” je dejal. Ob tem je vse nezadovoljne z vlado ali trenutno situacijo pozval, da svoje nestrinjanje izrazijo z mirnimi protesti ali uporabijo pravna sredstva.

Po njegovi oceni za umiritev strasti nosi odgovornost celotna politika, v prvi vrsti pa vladna koalicija. “Ta bi lahko zagotovo kakšno stvar izpeljala bolj optimalno. V nekaterih primerih je bila komunikacija nekaterih članov vlade prerobustna, preostra, morda tudi nekateri tviti popolnoma nepotrebni. V NSi si bomo prizadevali, da najprej strasti umirimo v vladni koaliciji,” je dejal.

Tonin komentiral tudi aktualno dogajanje okoli STA

Slednja  že 281 dni ostaja brez plačila za opravljeno javno službo. Kot je ocenil, je to do “skrajnosti spolitizirano vprašanje”. Čudi ga, da direktor STA v odstopu Bojan Veselinovič ni hotel podpisati s strani vlade predlagane pogodbe, ki da je bila več kot velikodušna.

Po njegovih navedbah je bil direktor vladnega urada za komuniciranje Uroš Urbanija STA pripravljen dati več denarja, kot ga nalaga sedmi protikoronski zakon, torej da bi namesto 169.000 evrov Urbanija pristal tudi na več kot 200.000 evrov sredstev. Nelogično se mu tudi zdi, da za neko fotografijo, za katero država plača 25 evrov, STA vztraja pri tem, da jo še vedno želi prodajati naprej.

Na Toninove navedbe se je že odzval Veselinovič. “Ni res, da naj bi podpis ponujene pogodbe lahko prinesel STA celo več kot 200.000 evrov na mesec. Višina mesečne pogodbene obveznosti bi bila namreč po nazadnje ponujeni različici pogodbe zamejena pri največ 169.000 evrih, financiranje pa bi temeljilo na mesečnem štetju povzetkov in fotografij s strani Ukoma,” je zapisal.

Na zahtevo Ukoma naj bi se po navedbah Veselinoviča znotraj poslovnega leta odrekli tudi prodaji fotografij, kar bi zmanjšalo tržne prihodke STA. “Kaj takšnega pa ob veljavni zakonodaji ne more zapovedati niti vladna uredba niti pogodba. Ker bi bila izjemno škodljiva, saj bi spremenila poslovni model STA, ji odvzela profesionalno avtonomijo in finančno samostojnost, pogodbe nisem podpisal in odstopil s funkcije direktorja STA,” je še dodal.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Nova prometna ureditev pri šoli

Mestna občina Maribor je skladno s smernicami za izboljšanje prometne varnosti otrok pred Osnovno šolo Rada Robiča Limbuš uredila posebno...

VAŠ GLAS

Kako boste ogrevali to kurilno sezono?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img
Content | Menu | Access panel