spot_img

Tisočletni razvoj vinogradništva v Svečini

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V današnji rubriki Regionalna preteklost Vam predstavljamo zgodovino vinogradništva na območju občine Kungota. Zametki te panoge sicer segajo v zgodnji srednji vek, svoje vrhunce pa beleži v začetku 19. stoletja. V spomin na delovanje v preteklosti so postavili Vinogradniški muzej Kebl, ki se nahaja v središči Svečinskih goric tik ob meji z Avstrijo in ponuja tako ogled starih vinogradniških orodij, kakor tudi degustacijo različnih vrst vin.

V kraj, ki se stiska sredi ene izmed dolin pod avstrijsko mejo, ni težko priti po cesti iz Zgornje Kungote. To območje pa je že od prvih pisnih omemb v zgodnjem srednem veku tesno povezano z vinogradništvom.

Celotni dolini je že od nekdaj dajalo zagon vinogradništvo. Tu so živeli oskrbniki samostanskih vinogradov z družinami. Za prelomno obdobje pa velja prva polovica 19. stoletja, ko so začeli na teh območjih modernizirati vinogradništvo.

V spomin na stare čase so leta 2005 postavili Vinogradniški muzej Kebl, se nahaja sredi vinorodnega okoliša Svečinskih goric na Slatini, tik ob meji z Avstrijo, v občini Kungota. Kebl je ime vzpetine – hribčka, na vrhu katerega je stara cimprača.

V hiši je razstavljena etnološko zbirka, ki pričara življenje vinogradnika in viničarja nekaj stoletij nazaj. V stari cimprani viničarski bajti je vse kot je bilo nekoč v vsakem bivališču viničarja: od borne stanovanjske opreme, do velike stare preše, pa priložnostne razstave, starega orodja.

V slednjem po navadi poteka pokušina različnih vin okoliških vinogradnikov ter ostala gostinsko ponudba.

Kljub vsej vinogradniškim presežkom pa to območje še zagotovo premore določene neizkoriščene potenciale za nadaljnji razvoj. Ena izmed teh je pomanjkanje vinske ceste po vzoru sosednje Avstrije.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

Sezona okužb dihal v polnem razmahu

Pediatri opozarjajo na velik porast števila virusnih okužb dihal pri otrocih, do česar je letos prišlo prej kot običajno....

VAŠ GLAS

Se boste cepili s tretjim odmerkom cepiva proti Covid-19?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img