Test tunine dokazal, da najdražje ni bolj kakovostno

 

Ribe so pomemben del uravnotežene prehrane, a jih Slovenci zaužijemo premalo. Le četrtina jih uživa vsak teden, a bolj kot sveže ribe so predvsem pri mladih in moških priljubljene ribje konzerve ter paštete. Ker je tunina v oljčnem olju priljubljena izbira potrošnikov so na Zvezi potrošnikov Slovenije preverili kakovost 12 vzorcev tunine v konzervi, deset v oljčnem in dva v ekstra deviškem oljčnem olju.

V tunini tudi živo srebro

Za kilogram tunine na testu so odšteli od malo manj kot 9 pa vse do 27 evrov. Rezultati testa kažejo, da pri izbiri tunine cena ni najboljši pokazatelj, res se je najslabše odrezal vzorec, ki je med cenejšimi, a za zmagovalno tunino boste odšteli manj od povprečja . Rezultati analize olja so potrdili, da vsi vzorci na testu vsebujejo oljčno olje. Obetavni so tudi rezultati za vsebnost kadmija in kositra, saj jih niso zaznali v nobenem vzorcu, je pa polovica vzorcev vsebovala merljivo količino živega srebra. Resda nobena od vrednosti ni presegla dovoljene meje 1 mg/kg, ki jo določa zakonodaja, a je vseeno smiselno, da tunine z večjo vsebnostjo živega srebra ne uživamo prepogosto.

Velike razlike v vsebnosti maščobe in soli

Tunina v oljčnem olju ima v primerjavi s svežo nekoliko slabši prehranski profil zaradi dodanega oljčnega olja, ki lahko občutno prispeva k povečanju energijske vrednosti izdelka, seveda v primeru, da potrošnik zaužije celotno vsebino konzerve, torej skupaj z oljem. Z enim izdelkom tako lahko potrošnik zaužije na primer 8 odstotkov olja, z drugim pa kar 34 odstotkov. Temu primerna je tudi razlika v energijski vrednosti, ki je pri prvem izdelku za polovico nižja. Velike so razlike tudi v vsebnosti soli. V 100 gramih izdelka se izmerjene vrednosti gibljejo od 0,4 do kar 1,25 gramov še opozarjajo na razlike na ZPS.

Po odprtju izdelek porabite čim prej

Konzervo tunine je treba hraniti v hladnem in suhem prostoru, rok trajanja je zelo dolg, tudi do pet let. Ko konzervo odpremo, je najbolje, da vsebino po odprtju takoj zaužijemo. Drugače jo shranimo v hladilniku, pri čemer je priporočljivo, da vsebino prestavimo v drugo posodo (na primer stekleno ali plastično) in jo zaužijemo v treh dneh.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj