Izvršilni odbor Sviza je na torkovi seji obravnaval tudi problematiko naraščanja števila otrok v vrtcih zaradi nujnega varstva. V sindikatu podpirajo pobudo po čimprejšnjem odprtju in normalizaciji delovanja predšolske vzgoje za vse otroke, ne le za otroke staršev, ki vrtec nujno potrebujejo zaradi narave svojega dela.

Kakšni so pozivi članov?

Številni vrtci močno občutijo kadrovsko podhranjenost in so primorani podaljševati delovni čas zaposlenim v oddelkih, v veliki meri zaradi priporočil zdravstvene stroke, ki jih ni moč upoštevati ves čas. Sviz obenem poziva ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, naj glede na trenutne razmere za vrtce takoj pripravi jasne smernice in navodila.

Problematika podaljševanja delovnega časa

V sindikatu opozarjajo, da že sedaj v marsikaterem vrtcu zaposleni podaljšujejo delo v oddelkih tudi preko svojega delovnega časa. Hkrati se povečevanju števila otrok pridružuje tudi kadrovska in organizacijska problematika v njih, saj mnogi zaposleni koristijo pravico do varstva svojih otrok, dodajajo.

V tej luči Sviz meni, da je ob omogočanju vzgojno-izobraževalnega procesa v vrtcih treba izvesti tudi vse potrebne priprave in ukrepe za čimprejšnje odprtje tudi še vsaj prve triade osnovnih šol.

Odgovornost leži na ministrstvu za izobraževanje, ki se kljub številnim pozivom sindikata doslej s predstavniki zaposlenih še vedno ni pripravljeno dogovarjati o rešitvah za posebne okoliščine, v katerih delujejo vrtci in šole v času epidemije.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj